Козунаци на инат

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Козунаци на инат
Снимка: Дони Ники
1 / 11
13/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Страхотни козунаци за Великден и не само"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 6 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л. (за активиране на маята)
  • брашно - 5 с.л. (за активиране на маята)
  • захар - 300 г
  • кисело мляко - 300 г
  • олио - 6 с.л.
  • фанта портокал - 250 мл
  • сок на 1/4 лимон
  • есенция лимон
  • брашно - 1.550 ( + - 50 гр)
  • масло - 200 г (което се втрива във втасалото тесто)
  • стафиди - 200 г микс с червени боровинки
  • локум - 200 г (различни цветове)
  • шоколадови капки - 30 г
  • белени бадеми - 50 г
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • За поръсване
  • захар - 5 с.л.
  • вода - 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с топлото прясно мляко, захарта и брашното.

В купа се разбиват яйцата с киселото мляко, активираната мая, захарта, фантата, олиото, сока от лимон, есенцията и брашното.

Оставя се в намаслена торбичка за 50 минути, завих го с електрическо одеало, след което извадих и втрих постепенно маслото. Месих около 15 минути. Прибрах отново в найлоновата торбичка и оставих за още 60 минути. 2 с.л. от олиото се използват за намазване на тестото, преди да се сложи да втасва в торбичката)

Оформих козунаците, както съм показала на снимките.

Оставих да постои на 50 °C във фурната за кратко (15-20 минути).

Намазах с жълтъците и прясното мляко. Поръсих с леко навлажнена захар. Покрих отгоре с фолио и сложих в загрята фурната на 170°C без вентилатор за 35 минути на долен реотан. След което включих и на горен и долен реотан.

Проверявам с дървен шиш, когато излиза сух, махам фолиото и оставям да се запече козунакът с локум и отгоре.

Козунаци на инат - получи се меко казано перфектен.

П.П. Едното оформяне заимствах от Katia Stoianova - благодаря за идеята.

Бон Апети! (2 с.л се използват за намазване на тестото, преди да се сложи да втасва в торбичката)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: