Начин на приготвяне
Маята се активира с топлото прясно мляко, захарта и брашното.
В купа се разбиват яйцата с киселото мляко, активираната мая, захарта, фантата, олиото, сока от лимон, есенцията и брашното.
Оставя се в намаслена торбичка за 50 минути, завих го с електрическо одеало, след което извадих и втрих постепенно маслото. Месих около 15 минути. Прибрах отново в найлоновата торбичка и оставих за още 60 минути. 2 с.л. от олиото се използват за намазване на тестото, преди да се сложи да втасва в торбичката)
Оформих козунаците, както съм показала на снимките.
Оставих да постои на 50 °C във фурната за кратко (15-20 минути).
Намазах с жълтъците и прясното мляко. Поръсих с леко навлажнена захар. Покрих отгоре с фолио и сложих в загрята фурната на 170°C без вентилатор за 35 минути на долен реотан. След което включих и на горен и долен реотан.
Проверявам с дървен шиш, когато излиза сух, махам фолиото и оставям да се запече козунакът с локум и отгоре.
Козунаци на инат - получи се меко казано перфектен.
П.П. Едното оформяне заимствах от Katia Stoianova - благодаря за идеята.
Бон Апети! (2 с.л се използват за намазване на тестото, преди да се сложи да втасва в торбичката)