Начин на приготвяне
Слагаме маята в купичка, заедно с около 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Стопляме прясното мляко на котлона. Прибавяме го при маята и разбъркваме. Оставяме маята да шупне. Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла, а самото тесто и вече оформен козунак покриваме.
Вадим яйцата, олиото на стайна температура, заедно с маята. Разбиваме яйцата в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме отново докато захарта се постопи. Пресяваме брашното със сито в тавичка. Правим си кладенче в брашното с ръка и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая в кладенчето. Добавяме олиото и прясното мляко, ванилията също. Замесваме меко тесто върху намазан с олио плот.
Използваме олио опри омесването. Омесеното тесто слагаме в купа, леко намазнена, слагаме на топло да втаса за 40 мин. Вадим го и го омесваме още веднъж за кратко. Делим го на три топки. Режем си локума на малки парчета. Орехите ги почистваме и режем на малки парчета. Оформяме три дълги продълговати парчета с ръце.
В тях редим локум на често и оформяме като фитили. Подреждаме ги един до друг. Сплитаме ги на плитка. Слагаме хартия за печене в тавичка или форма за козунаци, като преди това дъното също го мажем с олио. Слагаме плитката. Оставяме да втаса докато си удвои обема. Бучваме 4 цели локума отгоре в местата, където сме сплитали плитката.
Бучваме на места орехи. Разбиваме яйцето и мажем с четка. Поръсваме с захар.Печем на 170 градуса до изпичането му. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре, за да не прегори козунакът отгоре. Да ви е сладко!