Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с много локум

Козунак с много локум

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Козунак с много локум
Снимка: Марияна
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Вкусният козунак се приготвя с много, много, много локум, ето и точната рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 80 мл за доомесване и мазане на плота
  • ванилия - 1 бр. прахче
  • олио - 170 мл
  • захар - 250 г
  • прясна мая - 1 кубче
  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
  • олио - за намазване на формата
  • сол - 1 щипка
  • локум - за пълнеж и отгоре
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купичка, заедно с около 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Стопляме прясното мляко на котлона. Прибавяме го при маята и разбъркваме. Оставяме маята да шупне. Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла, а самото тесто и вече оформен козунак покриваме.

Вадим яйцата, олиото на стайна температура, заедно с маята. Разбиваме яйцата в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме отново докато захарта се постопи. Пресяваме брашното със сито в тавичка. Правим си кладенче в брашното с ръка и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая в кладенчето. Добавяме олиото и прясното мляко, ванилията също. Замесваме меко тесто върху намазан с олио плот.

Използваме олио опри омесването. Омесеното тесто слагаме в купа, леко намазнена, слагаме на топло да втаса за 40 мин. Вадим го и го омесваме още веднъж за кратко. Делим го на три топки. Режем си локума на малки парчета. Орехите ги почистваме и режем на малки парчета. Оформяме три дълги продълговати парчета с ръце.

В тях редим локум на често и оформяме като фитили. Подреждаме ги един до друг. Сплитаме ги на плитка. Слагаме хартия за печене в тавичка или форма за козунаци, като преди това дъното също го мажем с олио. Слагаме плитката. Оставяме да втаса докато си удвои обема. Бучваме 4 цели локума отгоре в местата, където сме сплитали плитката.

Бучваме на места орехи. Разбиваме яйцето и мажем с четка. Поръсваме с захар.Печем на 170 градуса до изпичането му. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре, за да не прегори козунакът отгоре. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: