Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак с локум

Домашен козунак с локум

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Домашен козунак с локум
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"От домашното по-хубаво няма! Поредното доказателство за това е този уникално пухкав, топящ се в устата, домашен козунак!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 130 г
  • яйца - 2бр
  • мая - 1 пакетче суха
  • масло - 60 г разтопено
  • олио - 60 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • сол
  • лимони - кората и сока на 1 бр.
  • за пълнежа
  • локум - 1 кутия
  • стафиди - 100 г
  • за намазване
  • белтъци
  • за поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете щипка сол, сухата мая, ванилията, сока и кората на един лимон. Разбийте яйцата със захарта, затоплете млякото и го добавете, разбъркайте яйчената смес и я сипете в кладенчето.

Започнете да замесвате до получаване на гладко лепнещо тесто.

Разтопете маслото и смесете с олиото.

Натиснете леко тестото и сипете малко от мазнината, замесете до поемането му, разтеглете с ръце отново и сипете пак, замесете и така до пълното усвояване на мазнината.

Месенето ще в отнеме поне 20 мин, по тестото трябва да се получат видими мехурчета. Оформете на топка и покрийте. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.

Накиснете стафидите в топла вода и оставете да набъбнат за 15 мин., отцедете и подсушете.

Локума нарежете на парченца.

Втасалото тесто разделете на две, вземете едната част с ръце разтеглете, сложете половината стафиди и локум и омесете отново. Така направете и с другата част о тестото.

Двете части са за два средни козунака, оформете по желание и поставете в дълбоки и по-тесни тави или форми, намазани с олио или покрити с хартия за печене.

Оставете готовите козунаци да втасат повторно, когато видимо увеличат обема си, намажете с разбит белтък и поръсете със захар.

Сложете на 160 градуса във фурна за 40 минути до готовност според фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Получил ти се е чудесно!А препечената коричка направо е фантастична!
29.04.2016 18:07
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Това е добър съвет! Благодаря!
29.04.2016 16:29
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Никога не съм намазвала от горе с белтък, винаги с жълтък и трябва да опитам! Изглеждат страхотно! Много обичам да похапвам още топъл козунак.
29.04.2016 16:19
1
Покажи всички подкоментари