Начин на приготвяне
Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете щипка сол, сухата мая, ванилията, сока и кората на един лимон. Разбийте яйцата със захарта, затоплете млякото и го добавете, разбъркайте яйчената смес и я сипете в кладенчето.
Започнете да замесвате до получаване на гладко лепнещо тесто.
Разтопете маслото и смесете с олиото.
Натиснете леко тестото и сипете малко от мазнината, замесете до поемането му, разтеглете с ръце отново и сипете пак, замесете и така до пълното усвояване на мазнината.
Месенето ще в отнеме поне 20 мин, по тестото трябва да се получат видими мехурчета. Оформете на топка и покрийте. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.
Накиснете стафидите в топла вода и оставете да набъбнат за 15 мин., отцедете и подсушете.
Локума нарежете на парченца.
Втасалото тесто разделете на две, вземете едната част с ръце разтеглете, сложете половината стафиди и локум и омесете отново. Така направете и с другата част о тестото.
Двете части са за два средни козунака, оформете по желание и поставете в дълбоки и по-тесни тави или форми, намазани с олио или покрити с хартия за печене.
Оставете готовите козунаци да втасат повторно, когато видимо увеличат обема си, намажете с разбит белтък и поръсете със захар.
Сложете на 160 градуса във фурна за 40 минути до готовност според фурната.
Коментари