Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Бабиния козунак с локум

Бабиния козунак с локум

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Бабиния козунак с локум
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2
"По-вкусен от бабиния козунак с локум трудно се намира дори из старите тефтери"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 80 г
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 150 г
  • сметана - 150 мл подсладена
  • мая - 20 г от кубче
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимонова кора - щедра щипка настъргана
  • локум - 1 кутийка
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за поръсване
  • захар - на гранули
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното с щипка сол и двете ванилии.

Добавете яйцата, захарта, 2 с.л. олио, ароматизирайте с щедра щипка настъргана лимонова кора и излейте затоплената сметана с разтворената в нея мая.

Започнете да месите козуначеното тесто, като прибавяте по малко от кравето масло, докато тестото поеме цялото количество.

Продължете да месите още около 10 мин. Намазнете купа с олио и сложете в нея измесеното тесто.

Покрийте с парче найлон и приберете в леко загрята фурна.

Когато тестото удвои обема си, го разделете на две еднакви части. Всяка част разделете на три.

На набрашнена повърхност разточете три еднакви по дължина и ширина ленти. Поръсете всяка с парченца локум и завийте на фитили.

Сплетете козунака на плитка.

Застелете две еднакви продълговати форми за кекс с хартия за печене.

Прехвърлете в тях приготвените козунаци и отново приберете на топло, докато втасат. Разбийте в купичка един жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

Намажете втасалите козунаци. Поръсете със захарни гранули.

Изпечете бабиния козунак с локум на 160°C в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: