Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол и двете ванилии.
Добавете яйцата, захарта, 2 с.л. олио, ароматизирайте с щедра щипка настъргана лимонова кора и излейте затоплената сметана с разтворената в нея мая.
Започнете да месите козуначеното тесто, като прибавяте по малко от кравето масло, докато тестото поеме цялото количество.
Продължете да месите още около 10 мин. Намазнете купа с олио и сложете в нея измесеното тесто.
Покрийте с парче найлон и приберете в леко загрята фурна.
Когато тестото удвои обема си, го разделете на две еднакви части. Всяка част разделете на три.
На набрашнена повърхност разточете три еднакви по дължина и ширина ленти. Поръсете всяка с парченца локум и завийте на фитили.
Застелете две еднакви продълговати форми за кекс с хартия за печене.
Прехвърлете в тях приготвените козунаци и отново приберете на топло, докато втасат. Разбийте в купичка един жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.
Намажете втасалите козунаци. Поръсете със захарни гранули.
Изпечете бабиния козунак с локум на 160°C в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.
Да ви е сладко!