Пита с мед и орехи

А.БорисоваА.БорисоваНовак
04/05/2012
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 360
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топличкото прясно мляко с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за около 15-20 минути - докато се активизира.

Пресейте брашното в голяма купа и добавете в кладенче по средата шупналата мая, захарта и канелата. Започнете да замесвате тестото постепенно и добавяйте към края олиото.

Тестото трябва да се получи меко и еластично. Покрийте го и оставете да втаса около 1 час - докато удвои обема си.

За плънката добавете към нарязаните орехи, меда и стафидите и канелата. Разделете тестото на 2 равни части.

Набрашнете кухненския плот и разточете едната част на кора с размера на тавата за печене. Прехвърлете в подмазнената тава кора и отгоре разпределете плънката.

Отгоре сложете по същия начин разточената втора кора. Сложете чаша по средата на питката и с остър нож нарежете като торта за 16 парчета. Така получените парчета се хващат и усукват 2 пъти, всяко поотделно.

Махнете чашата и оставете така приготвената пита с мед и орехи са втаса около 45 минути. Намажете я с разбито яйце с малко олио и сложете да се пече в загряна на 200 градуса фурна, до готовност.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирена
Ирена
15.01.2014 09:08
Аз не виждам да е усуквано на снимката!!!Освен мед захар слага ли се някъде?
0
0
Ана
Ана
03.01.2013 21:15
Колко захар е необходим за питката?
0
0