Начин на приготвяне
Разрязваме ябълките през широката част /и то само да се махне капачето/. Издълбаваме ги и ги намазваме с лимон. В тиган разтопяваме маслото и задушаваме лука, докато омекне. Изваждаме го без мазнината и го прехвърляме в купа.
В същия тиган задушаваме каймата за около 7-8 минути, като се опитваме максимално да я раздробим. Добавяме доматите и задушаваме още малко. Сипваме при лука. Добавяме галетата, индийското орехче, лимоновата кора, солта и пипера.
Разбъркваме сместа много хубаво и напълваме ябълките с нея. Поставяме ябълките в тавичка и отстрани около тях сипваме бульона. Покриваме с алуминиево фолио и печем около 40 минути.
По желание можем да приготвим сос по следния начин: Соса от печенето изливаме в тиган, като го загряваме на умерен огън за около 5 минути. В купичка разтваряме нишестето с водата и добавяме в тигана. Варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Сервираме ябълките поляти със соса. Може да сервирате печените ябълки и в кисело мляко.