Начин на приготвяне
Морковите се почистват и измиват. Смилат се в блендер/чопър. Морковените стърготини се пресипват в купа и към тях се прибавят смлените орехови ядки. В друга купа яйцата се смесват със захарта и се разбиват.
Бакпулверът се изсипва в киселото мляко и се бърка докато шупне. То се добавя към яйцата. Сместа се разбърква добре. Брашното се пресява. Към яйчената смес се прибавят по малко редувайки се брашно и олио. Накрая се добавят и морковените стърготини.
Тестото се бърка до хомогенизиране и към него се прибавят подправките джинджифил, индийско орехче и сол. Пече се в кексова тава, предварително намазнена и набрашнена.
Пече се първо на долен реотан, докато се надигне достатъчно, а след това се включва и горно печене. Кексът е готов тогава, когато забиете клечка за зъби в тестото, по нея не остава от тестото.
Сладкишът се слага в тортена чиния и се залива с глазурата, приготвена от пудрата захар и портокаловия сок. Оставя се да се охлади.