Начин на приготвяне
Отделете белтъците от яйцата и ги разбийте с помощта на електрически миксер до получаване на пухкава смес.
В отделна купа добавете олиото, жълтъците, кафявата захар, йогурта, ванилията и разбийте до еднородна смес.
Пресейте брашното и добавете канелата, бакпулвера, содата бикарбонат и солта. Добавете сухите съставки към сместа заедно с разбитите белтъци и разбъркайте.
Обелете и настържете морковите, след което ги изсипете и разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в продълговата форма за кекс и изпечете в предварително загрята фурна на 180° за 45-55 минути.
Проверете морковения кекс след 30-тата минута и в случай че е потъмнял отгоре, го покрийте с фолио и върнете обратно да се пече.
Когато стане готов сладкишът с моркови, го оставате на страна, за да изстине. Оставете кравето масло на стайна температура.
Изсипете крема сиренето в купичка заедно с пудрата захар и ванилията. Разбийте ги с миксер и прибавете маслото и течната сметана.
Намажете кекса обилно с помощта на шпатула.
Поръсете морковения кекс с маслена глазура с парченца орех!