Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Морковен кекс с маслена глазура

Морковен кекс с маслена глазура

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432391401654
Морковен кекс с маслена глазура1 / 2
14/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Време е за парченце морковен кекс, с което да усмихнем следобеда"

Необходими Продукти

  • моркови - 2 ч.ч. /около 5 бр./ настъргани
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/4 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/4 ч.ч. йогурт или гъсто
  • яйца - 2 броя
  • канела - 3 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пак
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • За глазурата
  • краве масло - 1/4 ч.ч.
  • крема сирене - 120 г
  • пудра захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия
  • течна сметана - 3 с.л.
  • орехи - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от яйцата и ги разбийте с помощта на електрически миксер до получаване на пухкава смес.

В отделна купа добавете олиото, жълтъците, кафявата захар, йогурта, ванилията и разбийте до еднородна смес.

Пресейте брашното и добавете канелата, бакпулвера, содата бикарбонат и солта. Добавете сухите съставки към сместа заедно с разбитите белтъци и разбъркайте.

Обелете и настържете морковите, след което ги изсипете и разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в продълговата форма за кекс и изпечете в предварително загрята фурна на 180° за 45-55 минути.

Проверете морковения кекс след 30-тата минута и в случай че е потъмнял отгоре, го покрийте с фолио и върнете обратно да се пече.

Когато стане готов сладкишът с моркови, го оставате на страна, за да изстине. Оставете кравето масло на стайна температура.

Изсипете крема сиренето в купичка заедно с пудрата захар и ванилията. Разбийте ги с миксер и прибавете маслото и течната сметана.

Намажете кекса обилно с помощта на шпатула.

Поръсете морковения кекс с маслена глазура с парченца орех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: