Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с ядки и шоколад

Козунаци с ядки и шоколад

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Козунаци с ядки и шоколад
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
3
"Отрано да се приготвите за празника - ето я и нашата любима рецепта за козунаци"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг пресято, бяло
  • яйца - 6 бр. на стайна температура
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората от един лимон
  • портокали - кората от един портокал
  • уиски - 1 - 2 с.л.
  • захар - 230 г
  • мая - 2 пакетчета
  • захар - 1 - 2 щипки
  • прясно мляко - 250 мл затоплено
  • масло - 210 г разтопено краве
  • ядки - около 200 г по избор
  • черен шоколад - около 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Яйцата се разбиват заедно със захарта, солта, ванилията, уискито и кората от цитрусите, до побеляване.

Загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне.

Изсипваме разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесвате тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично.

Покривате с кърпа и оставяте настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време приготвяте плънката - нарежете шоколада и част от ядките (толкова, че да ви останат и малко за декорация отгоре) на ситно и ги смесете.

След като тестото втаса оформете козунаците - така както ви харесва. Аз разточвам на кръг, слагам плънка, навивам на руло, усуквам и слагам в намазнена тавичка. Забождам малко ядки и оставям пак да втасват.

Ако решите може да поръсите със захар и да намажете козунаците с жълтък разбит с малко прясно мляко, аз лично ги предпочитам не намазани.

След като втасат и втория път ги слагате да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Оставете да се охладят и съхранявайте в плик или кутия, а може и увити в стреч фолио.

Козунаците с ядки и шоколад са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лилия Цачева/Lipodve
Лилия Цачева/Lipodve
Супер, благодаря! И на мен това ми е любимия козунак! :)
07.04.2018 00:05
Александра
Александра
Страхотен козунак! Облизахме си пръстите! :)
05.04.2018 18:17
1