Начин на приготвяне
В дълбок съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Яйцата се разбиват заедно със захарта, солта, ванилията, уискито и кората от цитрусите, до побеляване.
Загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне.
Изсипваме разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесвате тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично.
Покривате с кърпа и оставяте настрана да втасва, докато удвои обема си.
През това време приготвяте плънката - нарежете шоколада и част от ядките (толкова, че да ви останат и малко за декорация отгоре) на ситно и ги смесете.
След като тестото втаса оформете козунаците - така както ви харесва. Аз разточвам на кръг, слагам плънка, навивам на руло, усуквам и слагам в намазнена тавичка. Забождам малко ядки и оставям пак да втасват.
Ако решите може да поръсите със захар и да намажете козунаците с жълтък разбит с малко прясно мляко, аз лично ги предпочитам не намазани.
След като втасат и втория път ги слагате да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.
Оставете да се охладят и съхранявайте в плик или кутия, а може и увити в стреч фолио.
Козунаците с ядки и шоколад са готови.
Коментари