Начин на приготвяне
Боботай е традиционно ястие в Южна Африка. То представлява пикантна смес от подправки и агнешка кайма, запечено на фурна със заливка от яйца и кисело мляко. Приготвено под формата на кюфтета и без заливка е за предпочитане от моето семейство.
Слагаме хляба в купа и го заливаме с прясното мляко, за да се напои.
В тиган загряваме зехтина и запържваме в него лука и чесъна. Добавяме кърито, куркумата и с леко разбъркване оставяме за около 1 минута на огъня.
Сваляме тигана от котлона, прибавяме лимоновата кора и сока, захарта, солта, каймата, стритите на блендър бадеми, накиснатия хляб и черния пипер.
Оформяме малки кюфтенца и подреждаме в намаслена огнеупорна тавичка.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Гарнираме с подходяща за сезона салата.
*Агнешката кайма можете да замените с говежда или смес.