Начин на приготвяне
Първо започваме с приготвянето на соса:
Загряваме олиото в тиган и в него запържваме лука и чесъна за около 5 минути. Сипваме доматеното пюре, доматите от консерва и захарта и варим, докато се сгъсти. Сваляме го от огъня.
Започваме да приготвяме кюфтенцата:
В купа смесваме каймата, галетата, солта и пипера и омесваме много добре. Започваме да оформяме малки топки от каймата, горе-долу с големината на орех.
Загряваме олиото в тиган и започваме да пържим кюфтенцата, като ги обръщаме непрекъснато. Трябва да се зачервят от всички страни. Готовите кюфтета изваждаме върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Връщаме тенджерата с доматения сос на котлона и загряваме отново. Сипваме кюфтетата в соса и варим на тих огън около 10-15 минути. Внимаваме ястието да не загори. Ако стане прекалено гъсто и започне да загаря леко, го отстранете от огъня.
Приготвяме тестото за венеца:
Включваме фурната на 200 градуса да загрее. В малка тенджерка с незалепващо покритие загряваме маслото, заедно с водата, докато кипнат. Преместваме от котлона и много бързо вкарваме брашното с непрекъснато разбъркване. Бъркаме по възможност с дървена лъжица, докато тестото стане на топка.
Оставяме го да изстине за около 2-3 минути. Започваме много бавно да вкарваме по малко разбитите яйца, като това трябва да става на порции и всяка порция сипано яйце да бъде добре поета от сместа. След като вкараме яйцата, изсипваме пармезана наведнъж и разбъркваме до хомогенно тесто.
В кръгла намаслена тавичка с незалепващо покритие разпределяме с лъжица (по страните на тавичката) тестото. То трябва да има форма на венец (в средата на тавичката не трябва да има тесто).
Вкарваме тавата в загрятата фурна и печем около 20 минути или докато стане златист. По време на печенето фурната не трябва да се отваря.
Когато венецът е изпечен го изваждаме и в средата сипваме кюфтенца със сос. Сервираме директно с тавичката, докато ястието е топло.