Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Домашни кюфтенца във венец от леко тесто с пармезан

Домашни кюфтенца във венец от леко тесто с пармезан

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Домашни кюфтенца във венец от леко тесто с пармезан
Снимка: Анонимен
1 / 2
26/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Искахме да приготвим нещо повече от обикновени кюфтенца със сос и не може да отречете, че ни се получи страхотно"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 400 г свинска
  • галета - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - за пържене
  • За доматения сос
  • лук - 1 глава нарязан
  • чесън - 1 счукана скилидка
  • домати - 400 г от консерва
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л
  • За тестения венец
  • вода - 150 мл
  • масло - 55 г
  • брашно - 75 г
  • яйца - 2 бр. разбити
  • пармезан - 50 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започваме с приготвянето на соса:

Загряваме олиото в тиган и в него запържваме лука и чесъна за около 5 минути. Сипваме доматеното пюре, доматите от консерва и захарта и варим, докато се сгъсти. Сваляме го от огъня.

Започваме да приготвяме кюфтенцата:

В купа смесваме каймата, галетата, солта и пипера и омесваме много добре. Започваме да оформяме малки топки от каймата, горе-долу с големината на орех.

Загряваме олиото в тиган и започваме да пържим кюфтенцата, като ги обръщаме непрекъснато. Трябва да се зачервят от всички страни. Готовите кюфтета изваждаме върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Връщаме тенджерата с доматения сос на котлона и загряваме отново. Сипваме кюфтетата в соса и варим на тих огън около 10-15 минути. Внимаваме ястието да не загори. Ако стане прекалено гъсто и започне да загаря леко, го отстранете от огъня.

Приготвяме тестото за венеца:

Включваме фурната на 200 градуса да загрее. В малка тенджерка с незалепващо покритие загряваме маслото, заедно с водата, докато кипнат. Преместваме от котлона и много бързо вкарваме брашното с непрекъснато разбъркване. Бъркаме по възможност с дървена лъжица, докато тестото стане на топка.

Оставяме го да изстине за около 2-3 минути. Започваме много бавно да вкарваме по малко разбитите яйца, като това трябва да става на порции и всяка порция сипано яйце да бъде добре поета от сместа. След като вкараме яйцата, изсипваме пармезана наведнъж и разбъркваме до хомогенно тесто.

В кръгла намаслена тавичка с незалепващо покритие разпределяме с лъжица (по страните на тавичката) тестото. То трябва да има форма на венец (в средата на тавичката не трябва да има тесто).

Вкарваме тавата в загрятата фурна и печем около 20 минути или докато стане златист. По време на печенето фурната не трябва да се отваря.

Когато венецът е изпечен го изваждаме и в средата сипваме кюфтенца със сос. Сервираме директно с тавичката, докато ястието е топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: