Начин на приготвяне
Слагаме содата в киселото мляко да шупне. През това време нарязваме магданоза, колкото в възможно по-ситно. В дълбок съд слагаме каймата, яйцата, галетата и киселото мляко с шупналата сода. Добре трябва да объркаме тези продукти.
Обелваме и измиваме картофите, нарязваме ги на шайби. Лука го обелваме и нарязваме на много ситно. Тавата, която ще печем, аз използвах йенска тава, намазваме с олио.
Започваме да редим, най-отдолу нареждаме канапе от картофите, всички картофи трябва да наредим, полосваме ги.
Отгоре поръсваме лука, а отгоре изсипваме сместа от магданоз и кайма. Добавяме вода около половината на тавата и слагаме да се пече.
Ако използвате йенска тава, трябва фурната да е студена, когато я слагате, защото иначе ще се пръсне стъклото. Слагаме тавата и пускаме фурната на 170-180 градуса.
Печем около 15-20 минути, след като мине това време заливаме с течната сметана и оставаме във фурната да се доизпече до пълна готовност.
През това време си правим заливката. Разбиваме яйцата и киселото мляко, добавяме содата и 2 с.л. брашно. Разбиваме много добре. Когато огретенът е готов го заливаме и печем за още 8-10 мин, докато се зачерви.