Морковена торта с бадеми

teodorateodora
Новак
211062392
Морковена торта с бадеми
Снимка: teodora
2 / 3
27/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
14
"И когато някое любопитно зайче ви попита Имате ли торта от моркови, вече може да отговорите утвърдително Страхотна при това"

Необходими Продукти

  • Морковени платки
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • портокалов сок - 80 мл
  • моркови - 300 г пасирани на ситно
  • ванилия - 2 бр.
  • захарни портокалови корички - 40 г
  • сол - 1 шипка
  • брашно - 250 г
  • грис - 50 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • бадеми - 50 г печени и смлени ( попарени и обелени )
  • олио - 100 г
  • Крем
  • крема сирене - 500 г Филаделфия
  • заквасена сметана - 500 г
  • пудра захар - 200 г
  • захарни портокалови кори - 2 с.л.
  • желатин - 10 г
  • Марципан Варна
  • масло - 20 г
  • вода - 40 мл
  • брашно - 40 г
  • пудра захар - 200 г
  • сладкарска боя - оранжева и зелена боя
  • За странично паниране
  • бадеми - 100 г запечени филирани
  • За гарниране
  • сладкарска сметана - 150 г
  • захар - 1 с.л.
  • за сиропа
  • захар - 120 г/ 60мл
  • вода - 150 г/ 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на блатовете - разбиване на захар и цели яйца с миксер до пухкавост, добавят се портокалов сок, олио, портокалови кори, блендираните или настъргани моркови. Прибавяне на смес от брашно, грис, сол, ванилия, бакпулвер и бадеми, леко разбъркване. Разпределяне на тестото в 3 бр. тортени форми, на дъното е сложена хартия за печене. Всяка тортена форма се поставя върху тава. Пече се на 180 градуса за 15 минути - проба с клечка.

2. Приготвяне на крема - разбиване в купа на сиренето Филаделфия и 1/2 от пудрата захар с миксер за кратко. Разбиване в друга купа на заквасената сметана и останалата 1/2 пудра захар с миксер за кратко. Набъбване на желатина 1:3 и втечняване на водна баня. Смесване на двете смеси (сиренето Филаделфия със заквасената сметана - предварително разбити със захарта) до еднородност, прибавяне на желатина. Разделяне/маркиране на крема на 3 части. Прибавяне на 2/3 от крема ситно нарязаните захаросани портокалови кори.

3. Оформяне - във форма с размер 26 см се подреждат: платка, сироп по желание, 1/3 крем; платка (сироп), крем 2/3; платка. Охлаждане на тортата. Освобождаване от тортената форма, намазваме с крема без портокалови кори отгоре и странично. Паниране стс запечените филирани бадеми. Маркиране на 14 парчета и шприцоване на сметанова роза върху всяко парче и поставяне на 1 морков върху всяка роза (първо се правят зелените листенца, за да изсъхнат, после оранжевите моркови и забождане на листата).

За марципан Варна:

Прави се като парено тесто, но се измесва с пудра захар и се боядисва много малка част със зелено -взима се част от боята с шишче или клечка и се оцветява тестото. Мачка се и се измесва докато се оцвети, а останалата с оранжево се оцветява. Правят се морковчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: