Начин на приготвяне
1. Приготвяне на блатовете - разбиване на захар и цели яйца с миксер до пухкавост, добавят се портокалов сок, олио, портокалови кори, блендираните или настъргани моркови. Прибавяне на смес от брашно, грис, сол, ванилия, бакпулвер и бадеми, леко разбъркване. Разпределяне на тестото в 3 бр. тортени форми, на дъното е сложена хартия за печене. Всяка тортена форма се поставя върху тава. Пече се на 180 градуса за 15 минути - проба с клечка.
2. Приготвяне на крема - разбиване в купа на сиренето Филаделфия и 1/2 от пудрата захар с миксер за кратко. Разбиване в друга купа на заквасената сметана и останалата 1/2 пудра захар с миксер за кратко. Набъбване на желатина 1:3 и втечняване на водна баня. Смесване на двете смеси (сиренето Филаделфия със заквасената сметана - предварително разбити със захарта) до еднородност, прибавяне на желатина. Разделяне/маркиране на крема на 3 части. Прибавяне на 2/3 от крема ситно нарязаните захаросани портокалови кори.
3. Оформяне - във форма с размер 26 см се подреждат: платка, сироп по желание, 1/3 крем; платка (сироп), крем 2/3; платка. Охлаждане на тортата. Освобождаване от тортената форма, намазваме с крема без портокалови кори отгоре и странично. Паниране стс запечените филирани бадеми. Маркиране на 14 парчета и шприцоване на сметанова роза върху всяко парче и поставяне на 1 морков върху всяка роза (първо се правят зелените листенца, за да изсъхнат, после оранжевите моркови и забождане на листата).
За марципан Варна:
Прави се като парено тесто, но се измесва с пудра захар и се боядисва много малка част със зелено -взима се част от боята с шишче или клечка и се оцветява тестото. Мачка се и се измесва докато се оцвети, а останалата с оранжево се оцветява. Правят се морковчета.