Ризото с шафран и зелени подправки
Rižoto sa šafranom i zelenim začinima
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с шафран и зелени подправки

Ризото с шафран и зелени подправки

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Ризото с шафран и зелени подправки1 / 2
28/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Разкошно ризото, което няма нужда от реклама или представяне - само от приготвяне и изяждане"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г за ризото
  • масло - 20 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава нарязан
  • бяло вино - 150 мл
  • шафран - 1/2 ч.л.
  • зеленчуков бульон - 1.5 л
  • лимон - настърганата кора на 1
  • зелен лук - 3 стръка, ситни нарязан
  • магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
  • сол
  • черен пипер
  • пармезан - 20 г за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме маслото и зехтина и запържваме лука за 4-5 минути. Добавяме ориза и продължаваме да пържим още 2-3 минути. Сипваме виното и задушаваме, докато течността се изпари.

Загряваме бульона и към него добавяме шафрана. Взимаме 200 мл от него и заливаме ориза.

Задушаваме ориза, докато поеме целия бульон, а след това го заливаме с още 200 мл бульон и така варим, докато не вкараме целия бульон.

Накрая оризът трябва да е пухкав и мек. Отместваме го от котлона и към него сипваме лимоновата кора, зеления лук, магданоза, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре.

Сервираме ризотото в подходящи чинии с настърган на едро пармезан и поръсено с нарязан зелен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: