Начин на приготвяне
Тази вкусна шоколадова торта е подходяща за празник, но можете да я приготвите и без специален повод. Самото ѝ присъствие на трапезата създава много настроение и радост.
Започнете с направата на блатовете за торта.
В купа разбийте яйцата със захарта и ванилията. Най-добре с миксер на високи обороти, докато стане пухкав крем.
След това добавете течната сладкарска сметана и отново разбъркайте, може да продължите с миксер, но вече на най-ниската степен.
Пресейте брашното, бакпулвера и какаото и ги добавете на два, три пъти към сместа, бъркайки внимателно с шпатула, за да не спадне обема.
Щом сместа стане хомогенна, я разделете на две части и от всяка изпечете блат. Разбира се, може да печете и наведнъж и след това да разделите блата на две части. Лично на мен ми е по-лесно да изпека два отделни блата, защото не винаги успявам да ги разреже равномерно.
Блатовете пекох във форма за торта със свалящ се борд с диаметър 24 см върху хартия за печене в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 10-12 минути всеки, до суха клечка. Ако печете един блат, времето за печене ще е повече, затова проверявайте с клечка.
Готовите блатове охладете върху решетка.
През това време си направите крема за торта и крокана.
В тиган с незалепващо покритие сложете равни количества орехи и захар (по 100 г). Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи и карамелизира. Внимавайте да не прегори, защото ще нагарча.
След това изсипете върху хартия за печене и разстелете бързо. Оставете да се охлади напълно.
След това може да смелите в блендер или да начукате в плик.
Крема за тортата се приготвя много лесно и бързо.
Маслото трябва да е на стайна температура, доста меко. Сложете маслото в купа и го разбийте с миксера за няколко минути. След това добавяйте по лъжица, две от карамелизираното кондензирано мляко (Дулсе де лече/сгущенка). След всяко добавяне разбивайте с миксера, докато се усвои и тогава слагайте отново. Получава се много нежен маслен крем с карамелен вкус.
Ако блатовете вече са се охладили напълно, може да сглобите домашната торта. Сложете един блат в чиния за торта, отгоре намажете с половината от крема и поръсете с ореховия крокан. Заделете малка част от крокана за украса на тортата. След това сложете втория блат и отново крем. Загладете и поставете в хладилник за един час.
През това време си направите глазурата. Загрейте сладкарска сметана до степен на завиране, махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте, докато шоколада напълно се разтопи. Оставете да изстине до стайна температура, като бъркате периодично.
С този шоколадов ганаш залейте тортата и поръсете със заделения орехов крокан.
Върнете в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ и след това се насладите на тази вкусна шоколадова торта с Дулсе де Лече.
Да ви е сладко!