Дулсе де лече (кахета)

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5818131
Дулсе де лече (кахета)
Снимка: Анонимен
2 / 5с Видео
23/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1
"Опитайте, опитайте, опитайте - дулсе де лече, но с козе мляко - вълшебно е"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • захар - 200 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • сода - 1/4 ч.л.
  • канела - пръчка по желание
  • бурбонска ванилия - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото, което използвах е домашно козе мляко.

Във висока и широка тенджера слагаме прясното мляко и захарта (по желание може да добавим една пръчка канела и да остържем една шушулка бурбонска ванилия). Слагаме на котлона и загряваме, когато заври, оттегляме и добавяме содата и разбъркваме.

Възможно е сместа да шупне, затова ни е необходима висока тенджера. Пак връщаме на котлона и варим на среден огън - при мен 6 или 7 степен на котлона. Сместа трябва да ври, а не просто да къкри.

Желателно е да не оставаме сместа без надзор (на няколко пъти тръгна да ме търси), да бъркаме от време на време - иначе започва да пръска.

Из повечето сайтове пише, че сместа се сгъстява за час, час и половина. При мен стана готова за 30-40 минути, но това го отдавам на високата масленост на домашното мляко.

На снимките в галерията се вижда, че когато е готова сместа, при бъркане с бъркалка, се вижда дъното. Тогава оттегляме от котлона и бързо преместваме соса в друг съд. Крайният продукт е около 350-400 грама.

Така приготвено дулсе де лечето съхраняваме в хладилник до 1 месец, като можем да го използваме за направата на различни сладкиши, или просто да си го хапнем с лъжичка.

Информация: Из руските сайтове пише, че сосът приготвен с козе мляко се нарича кахета, а този с краве мляко - варена сгущенка (дулсе де лече), затова и така си позволих да кръстя рецептата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Карина, добре си се справила, браво! По принцип я зная тази рецепта, но никога не съм я приготвяла, защото купувам такова Дулсе от чужбина най-вече и от руските магазина които са у нас. Да си кажа честно това което е от чужбина си го пазя, защо си го пазя и аз не знам, имам 6 испански бурканчета. Така си отлежават, чакат си своя си сладкиш. Още нещо си споделила, което ме учуди, варенето на млякото и да се превърне в Дулсе изисква много часове, а при теб само за 40-45 мин, учудващо е, вероятно се дължи на доброто пълномаслено мляко. Браво, браво!!
02.05.2017 16:22
2
1
Покажи всички подкоментари