Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с нетрадиционен сироп

Баклава с нетрадиционен сироп

silvana nedevasilvana nedeva
Новак
156031
Баклава с нетрадиционен сироп2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Позната рецепта с неочаквано вкусен резултат"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • масло - 75 г чисто
  • захар - 250 г кристална
  • кафява захар - 50 г
  • лимонова кора
  • карамфил - 1 - 2 бр.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • стафиди - около 15 г
  • орехи - 1ч.ч., накълцани не много ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазвам тавата с разтопено масло, разделям пакета кори на 4, започвам реденето, като всяка кора я мажа с разтопено масло.

След първата 1/4 кори ръся с орехи, след това отново кори, орехи и така до края. Аз лично не слагам канелата в орехите, защото като пека баклавата прегаря и няма хубав вкус. Пека около 40 минути на 160 градуса, като през последните 10 минути включвам и вентилатора на фурната.

Сиропа приготвям, като преди варенето слагам: захарта, около 400 мл вода (ако искате да е по-сладък сиропа го правим 1:1 в съотношение захар вода), канелата, карамфила, кората от лимон и стафидите. Варя около 10 минути. Охлаждам и прецеждам сиропа.

След като изпека баклавата още гореща заливам със студен сироп, покривам с кърпа и така престоява цяла вечер, след което може да се консумира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: