Начин на приготвяне
Тавичката ми е 20 см, затова и корите ми са по-малък грамаж.
Слънчогледовите семки леко се запичат и после леко се натрошават – притискат се в хаванче 1-2 пъти, за да не станат на прах. Намазва се с олио с четка 1 кора. Върху нея се поставя втора, която също се маже с олио.
В края на дългата страна на втората кора се прави пътечка от смесените предварително слънчогледови семки и галета, но и мъничко се ръси из цялата кора.
Навива се стегнато руло и се завива в предварително намазаната с олио тавичка, като се започва от средата. Така се постъпва с всеки две кори и навиването продължава, докато свършат корите.
Нарязва се на парчета и се маже отгоре с олио. Пече се в умерена фурна, предварително загрята, докато порозовее.
Предварително сме сварили водата и захарта, които след завиране врат още 5-6 минути, за да се сгъсти сиропът. Поставя се и лимоновият сок накрая. Като се извади от фурната, горещата баклава се залива със студения захарен сироп.
Така трябва да престои поне през нощта, за да се напоят парчетата, ако имате търпение, разбира се.
Слънчогледовата баклава е готова.
Коментари