Начин на приготвяне
Смесете захарта с водата, добавете прясно изстискан лимонов сок.
Постепенно загрейте сместа на котлона, като бъркате непрекъснато.
Оставете сиропа за кипне, варете 3-4 минути на умерен огън и отстранете от котлона.
Полученият сироп и достатъчен да се сиропира една голяма тава с баклава (за която сте използвали 2 опаковки кори за баница).
Захарният сироп за баклава е много сполучлив.
Коментари
1 кг захар
След като сиропът ври 5 минути, поливам навсякъде с черпак студените кори, останалия сироп отново ври още 5 мин., добавям лимон, ванилия и заливам.
Така корите се напояват, докато сиропът е още рядък, а след това все доовкусяват със сгъстения. Баклавата се напоява равномерно, не е суха нито глетава, а сиропът е с точната гъстота. Ако се залеят направо със сгъстения сироп, корите остават твърди и сухи.
Повярвах и се опитах да направя сиропа, доливах вода постоянно по време на варене и накрая като залях сиропа стегна, след това разтопих на водна баня.
Изхвърлих всичко накрая.
Защо лъжете, защо публикувате простотии.