Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Пълнено агне»Гергьовско пълнено печено агне

Гергьовско пълнено печено агне

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Гергьовско пълнено печено агне
Снимка: Величка Щърбанова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
10
"Истинска класика за празника - Гергьовско пълнено печено агне!"

Необходими Продукти

  • агне - в случай, че разполагате с голямо агне (16 - 18 кг) взима се само предницата на агнето, бутчетата се оставят за друго готвене. Ако е малко, опечете цяло.
  • агнешки комплект - 1 бр. ( бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци, сърце, момици)
  • За пълнежа
  • ориз - 500 г
  • кромид лук - 2 глави
  • зелен лук - 1 връзка
  • лапад - 7 - 8 листа
  • олио - 150 мл
  • масло - 150 г
  • подправки - пресни джоджен и магданоз - по половин връзка за пълнежа и по половин връзка, за да сложите на дъното на тавата, в която ще се пече агнето
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • чубрица - по желание - не повече от една щипка
  • агнешко було - 1 бр.
  • за намазване на агнето преди пълнене и печене
  • олио - 50 ml
  • сол - 1 препълнена лъжица
  • черен пипер - 1 кафяна лъжичка
  • червен пипер - 1 чаена лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Комплектът се сварява в леко подсолена вода. Имайте предвид, че черният дроб се вари за около 10 минути и се изважда, за да не стане прекалено твърд, а другото се вари до готовност!

Дреболийките се изваждат, бульонът се изхвърля, отцеждат се и се нарязват на ситно кубче.

В мазнината (олиото и маслото) запържваме за кратко накълцания кромид лук, прибавяме ориза да се позапържи, докато стане стъклен. Добавят се нарязаните зелении - зелен лук, лапад, джоджен и магданоз и нарязаните дреболийки.

Запържват се до промяна на цвета на зелениите и се долива толкова вода, колкото е нужно за полусваряването на ориза. При мен беше нужно вода около литър. Доовкусяваме със сол и черен пипер, ако желаете прибавете и щипка чубрица. Плънката трябва да е една идея по-солена, защото месото си дърпа от солта!

Отстранява се от котлона. Оставя се оризът да дръпне водата.

Подгответе игла и конец за зашиване. Агнето се намазва обилно отвън и отвътре със смес от олио, сол, черен и червен пипер. Пълни се с дроб сармата и се зашива. Завива се с булото.

Поставя се в дълбока тава с капак (ако няма капак, използвайте дебело алуминиево фолио), на дъното на която слагаме клонки джоджен и магданоз. Налива се вода - около 1 - 1, 500 литъра.

Агнето се пече час и половина на 250 градуса и след това намаляваме градусите на 150 за още около 3 часа. От време на време следете водата в тавата да не изври и при необходимост доливайте.

Когато е опечено, оставете за 1 час в изключената фурна, след което извадете, отстранете печения бульон и конците. Бульона може да използвате за готвене или пък го сервирайте в малка касерола и черпаче заедно с печеното агне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: