Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Козуначено руло с таханова плънка

Козуначено руло с таханова плънка

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Козуначено руло с таханова плънка
Снимка: Dora Grozeva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Ей така го правят майсторите - пухкаво, сладко и ужасно вкусно"

Необходими Продукти

  • брашно - 375 г
  • прясно мляко - 190 г
  • захар - 75 г
  • суха мая - 10 г
  • масло - 60 г
  • яйце - 1 бр. + 1 белтък
  • сол - 1 щипка
  • плънка
  • тахан - 6 с.л. разбит с мед
  • лимон - настъргана гора на 1
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л
  • захар - 2 - 3 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една чаена чаша топло прясно мляко се смесва с маята, 1 чаена лъжица захар, 2 супени лъжици брашно и се оставя за 10 минутки да се активира маята.

Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си.

Добавя се настърганата кора на лимона и се разточва на правоъгълник.

Намазва се с плънката и се навива на руло. Поставя се в правоъгълна форма за кекс, постлана с хартия за печене, и се оставя да втаса отново за половин час.

Рулото се намазва с разбития жълтък с мляко и олио и се наръсва със захарта.

Пече се сладкото руло на 180 градуса за около 50 минути, до готовност.

Козуначеното руло с таханова плънка е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Дора, много добре се е получил!! Вижда се от снимката , че отвътре е мек и най-важното влажен и както се казва , а и винаги търси при направата на козунак, при отхапване да има "следа от зъбите", точно това мисля, че се е получило. Браво!! Не съм ползвала никога тахан като плънка, имам и в момента лешников такъв, но си стои и си чака времето. Ще спретна нещо с него, мога и да ти ползвам рецептата.
13.05.2017 12:36
1
1
Покажи всички подкоментари