Начин на приготвяне
Измиваме агнешките дреболии от черен дроб, бял дроб, момици и черва. Слагаме голяма тенджера на котлона с вода да заври. Прибавяме вътре дреболиите.
По време на варенето махаме пяната, която се е образувала отгоре с помощта на ръшетъчна голяма лъжица.
Преди да се сварят съвсем, към края на варенето изхвърляме водата и ги прехвърляме пак в голяма тенджера отново с вода и доваряваме. След като се сварят, ги слагам в тава, да поизстинат малко, за да можем после да ги нарежем.
Водата, в която са врели втория път дреболиите, отделяме 3 ½ ч.ч. от течността и я прецеждаме. Слагаме я в някакъв съд.
Измиваме джоджен и го нарязваме на ситно. Измиваме лука и чесъна и ги почистваме. Нарязваме на ситно пресен зелен лук или глава кромид лук.
После нарязваме чесъна на ситно, но само бялата част. Изчистваме ориза и го измиваме добре с вода. Ползваме бисерен български ориз. Слагаме тенджера на котлона с малко олио да загрее.
След като загрее, слагаме нарязания лук и ориза и разбъркваме. Добавяме чесъна. Трябва оризът да стане стъклен. Разбъркваме отново и добавяме 3 ½ ч.ч. от прецедената вода.
Сварените дреболии нарязваме на дребно и ги прибавяме в тенджерата на котлона.
Разбъркваме много добре. Прибавяме джоджена. Овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме.
Оставяме на тих огън дроб сармата до готовност.
Да ви е сладко!
Хапваме с пресни зеленчуци. Дроб сармата с ориз в тенджера е готова.