Начин на приготвяне
Всички продукти на стайна температура. Започнете със сместа за покритие, разтворете маята и захарта в част от прясното мляко, добавете яйцата, останалото мляко, олиото и добавете брашното при непрекъснато бъркане до гладка смес за палачинки, посолете и оставете така.
Отделно смесете натрошеното сирене с вилица и разбитите яйца, ако е нужно леко посолете.
Вземете една кора намажете със сместа за покритие обилно и разпределете равномерно с четка. Поставете втора кора върху нея и отново намажете със сместа, с лъжица поръсете равномерно част от сиренето.
Подгънете двата края на листовете откъм тясната страна, за да не се потече сместа при печене и навийте на руло. Поставете рулото в намазана с малко олио правоъгълна тава, така процедирате и с останалите кори 2х2.
Намажете готовите банички с малко от сместа за покритие и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете до златисто за около 30 минути. Нарежете баничките на желаните от вас парчета и сервирайте топли с чаша айран.
Аз приготвих баничките с Одрински кори, защото са предпочитани в семейството. Те съдържат 8 броя кори и направих 4 банички, като от сместа за покритие поставях повечко.
Но не е проблем, ако вие имате фини кори за баница от 500 г, там корите са 15 броя и вие спокойно можете да приготвите баничките, но вече корите ще са по 3 в руло и ще мажете с по-малко смес за покритие и ще получите 5 броя дълги банички.
Баничките се правят с кори за баница, на с прибавянето на мая изглеждат като точени на ръка с точилка, на нас много ни харесаха.
Баничките с готови кори и плънка с мая са готови.