Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Жарена скумрия с горска мащерка, тиквички и лук

Жарена скумрия с горска мащерка, тиквички и лук

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Жарена скумрия с горска мащерка, тиквички и лук
Снимка: Зори
2 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"С такива рецепти придобиваме странен ентусиазъм да се слеем с природата"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 бр. по - едра
  • горска мащерка - няколко стръка прясна (1 ч.л. изсушена)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол - за поръсване
  • слънчогледово олио - 5 с.л.
  • лимон - 1 бр.
  • тиквички - 3 бр.
  • кромид лук - 3 глави
  • червена чушка - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Времето в момента е прекрасно за излет на открито, затова ето и моето предложение за кулинарно приключение с дъх на горски билки, омайващ аромат на печена риба на жар и зеленчуци, споделени с близки и приятели.

Жарена скумрия с горска мащерка, тиквички и лук:

Скумриите се почистват, измиват и разрязват на две по дължина. Подсушават се с кухненска хартия. Посоляват се със сол, прясно смлян черен пипер и кимион, ситно нарязана прясно откъсната горска мащерка (или добре стрита суха), пресованите скилидки чесън и се поливат със сока на 1/2 лимон и олио. Оставя се на хладно поне за 30 минути или час (Колкото повече - толкова по-добре, както казва Мечо Пух).

Тиквичките се почистват (ако са по-крехки - не се белят), нарязват се на филии по дължина и се оставят наредени между две чисти сухи кърпи (или кухненска хартия), за да се отцедят от излишната влага.

Главите кромид лук се обелва и нарязва на шайби. Чушката се измива и се оставя цяла.

Непосредствено преди печенето, зеленчуците леко се посоляват със сол, черен пипер и намазват с олио.

На добре разпалила се жар се слага скарата, намазана с парче сланина или олио и се оставя една-две минути да обгори. Парчетата риба се слагат върху скарата - първо с кожата надолу, а когато се изпекат, се обръщат и от другата страна.

Тиквичките, лукът и чушката се изпичат двустранно заедно с рибата или след нея в зависимост от големината на скарата, с която разполагате.

Когато всичко е готово, жарената скумрия и печените зеленчуци се поливат със сока на половин лимон. Поднасят се направо на одеалцето върху зелената полянка горещи, с добре охладена биричка или бяло винце.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
41
30
20
10
Дай твоята оценка: