Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки с маково семе и крема сирене

Питки с маково семе и крема сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Питки с маково семе и крема сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Прелестни питки, които са вкусни както със солени ястия, така и с каквото сладко обичате"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • прясна мая - 20 г
  • крема сирене - 160 г, тип Филаделфия
  • масло - 75 г
  • сол - 2 ч.л., равни
  • захар - 1 ч.л.
  • маково семе - 2 ч.л.
  • яйце - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко, покрийте и оставете да шупне (около 10 минутки);

В дълбока купа пресейте брашното заедно със солта и направете кладенче;

Разтопете маслото и докато е топло, прибавете към него крема сиренето. Разбъркайте добре до еднородна смес;

В кладенчето сипете шупналата мая, двете лъжички маково семе и маслото със сиренето, замесете тесто, което прехвърлете на набрашнен кухненски плот и месете около 10 минути. Става много меко и приятно, не лепне и е удоволствие да се работи с него. Тъй като всяко брашно е различно, ако при вас се получи прекалено меко или обратното - твърдо тесто, добавете си още малко брашно или съответно още малко течност или мазнина;

Омесеното тесто върнете в купата, покрийте с прозрачно домакинско фолио и отгоре с кърпа и оставете на топло да втаса поне час и половина, защото поради повечкото мазнина в него, процесът на втасване се забавя;

Оформете кръгли, сплескани питки с размер, желан от вас. С големината, която ги оформих аз, получих 6 броя. Оставете да увеличат обема си отново около 30-40 минути, след това ги намажете със разбитото яйце, в което може да капнете няколко капки олио или зехтин;

Поръсете със маково семе и сусам и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна 25 минути (ако сте оформили по-малки питки, може да е нужно по-малко време за печене);

Извадете от фурната и веднага напръскайте със студена вода и покрийте с чиста кърпа за около 5 минути. Така ще омекнат;

Питките вървят чудесно както със солени ястия, така и със различни видове сладко с по-интензивен вкус, като например от вишни, боровинки или портокал.

Надявам се да ви допадне идеята ми! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Страхотно :) Имат чудесен вкус и мисля, че няма да съжаляваш, Теди. Поздрав!
24.05.2017 22:36
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Непременно ще приготвя тези питки
24.05.2017 21:44