Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Еклерова Торта»Еклерова торта с крем Брюле и карамелена глазура

Еклерова торта с крем Брюле и карамелена глазура

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Еклерова торта с крем Брюле и карамелена глазура3 / 3
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Има ли еклерова торта на хоризонта, веднага сме на линия, особено ако е с крем брюле"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 180 г
  • брашно - 160 г
  • за еклерите
  • вода - 250 мл
  • краве масло - 75 г
  • брашно - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • за крема на еклерите
  • прясно мляко - 500 мл
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 80 г
  • брашно - 70 г
  • краве масло - 30 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за крем Брюле
  • течна сметана - 1 литър
  • жълтъци - 8 бр.
  • захар - 10 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • желатин - 3 бр.
  • карамелена глазура
  • мед - 3 с.л.
  • шоколад - 20 г
  • вода - 2 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • захарна глазура
  • пудра захар - 150 г
  • вода - 3 с.л.
  • краве масло - 20 г
  • течна сметана - за декорация
  • шоколадови пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците и захарта - на крем, смесете двете смеси, като бъркате с шпатула и прибавете пресятото брашно на части. Сипете сместа в намазана с масло форма за торти 24 см диаметър и печете на 170 градуса в предварително нагрята фурна. Оставете блата да се охлади и разрежете на 2 равни части по хоризонтала.

За еклерите налейте в метален съд водата, добавете маслото, захарта и солта и поставете на силен огън да заври. След което добавете наведнъж брашното при енергично бъркане с шпатула, докато пареното тесто започне да се отделя от стените на съда. Оставете го да се охлади и добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. В тава, покрита с хартия за печене, оформите с чаена лъжичка малки колкото лешник еклери и печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса.

За крема на еклерите в дълбок съд разбийте белтъците със захарта на крем, прибавете брашното и ванилията, разбъркайте. Отделно нагрейте млякото заедно с маслото и след като заври при непрекъснато бъркане на струйка го налейте към белтъчната смес. Поставете отново на слаб огън и варите до сгъстяване на крема. Оставете го да се охлади и напълнете еклерите с него с помощта на шприц.

За крем Брюле в тенджера сипете сметаната и поставете на слаб огън да заври, прибавете предварително разбитите на крем жълтъци, захар и ванилия при непрекъснато бъркане. След завиране свалете от огъня и прибавете разтворените на водна баня желатини, разбъркайте и оставете да си охлади.

Направете си захарен сироп от 1 ч.ч.захар и 1 ч.ч. вода и сиропирайте блатовете.

Сглобете тортата, като във формата за торти поставяте единия сиропиран блат, наредете напълнените еклери с крем плътно върху него и залейте с охладения крем Брюле, върху него поставете втория блат. Поставете формата в хладилник за няколко часа до пълното желиране на крема. След което откопчейте формата внимателно и поставете тортата в подходяща чиния или поднос.

Направете си карамелената глазура, като поставите водата и меда на котлона да се карамелизарат, добавете натрошения шоколад и ванилията, варите на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти, отнемете от огъня и добавете маслото, разбъркайте, докато се разтвори маслото напълно. Изсипете горещата глазура върху еклеровата торта и бързо разстелете, докато не се е сгъстил карамелът.

Направете си захарната глазура, като пресейте пудрата захар през сито и залейте с горещата вода, добавете маслото и разбъркайте до разтопяването му. С шприц нанесете произволно охладената глазура върху карамелената.

Разбийте сметаната и декорирайте тортата по ваше усмотрение и поръсете с шоколадови пръчици.

Еклеровата торта с крем Брюле и карамелена глазура е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Galina Uhl
Galina Uhl
Имам един въпрос за крем брюле. Желатина за крема, на прах или листчета? Колго грама с точност се пада? Благодаря предварително.
08.03.2019 19:10
2
Покажи всички подкоментари