Коктейлна салата с мариновани яйца и тиквички

ЗорицаЗорица
Гуру
955
263
3058
5
25/05/2017
"Хрумвало ли ви е да оцветите яйцата със сок от червено цвекло? Определено е доооста добра идея "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 413
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • картофи - 10 бр. пресни, с размер на яйце
  • тиквичка - 1 бр.
  • рулца от раци - 1/2 пакет
  • яйца - 4 бр.
  • грах - 1 ч.ч. замразен
  • моркови - 2 бр.
  • ферментирало цвекло - 1 бурканче
  • домашна майонеза - 4 с.л.
  • цедено кисело мляко - 4 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • каперси - 4 с.л.
  • маруля - 20 бр. бейби листа
  • сол
  • черен пипер
  • копър - няколко стръка, или магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се сваряват във вода за 7-8 минути, охлаждат се, обелват се и нарязват на половинки. Разделят се внимателно белтъците от жълтъците, белтъците се слагат в купичка и се заливат със сока от 1 бурканче ферментирало цвекло (сок, колкото да се покрият добре). Оставят се поне за половин час да се мариноват в него и да придобият червеникаво-виолетов цвят.

Добре измитите, но небелени пресни картофи и моркови се сваряват цели до готовност, оставят се да се охладят и се обелват и нарязват на кубчета. Смесват се в голяма купа, към тях се прибавя добре измития и отцеден от водата замразен грах, каперсите, обелената и нарязана на кубчета тиквичка, нарязаните на кръгчета размразени рулца от раци.

За дресинга разбийте цеденото мляко, домашната майонеза, сол и черен пипер на вкус и прясно изцедения лимонов сок. Смесете с останалите продукти и разбъркайте хубаво, за да се овкусят.

Добре е салатата да се остави на хладно да почине поне 30 минути, преди да се сервира.

В четири броя високи коктейлни чаши (или такива за мелба) накъсайте на едро листата от бейби марулята, добавете от салатата и украсете с листенца маруля и пръчици рулца от раци.

Точно преди поднасяне монтирайте (сглобете) към маринованите белтъци техните жълтъци и сложете по две половинки във всяка чаша. Доукрасете с листенца копър или магданоз.

Поднесете като предястие или салата с добре охладено питие (водката, узото и ракията са добра комбинация).

Рейтинг

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар