Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Рулца»Гриловани тиквички с тофу и сос от фенел

Гриловани тиквички с тофу и сос от фенел

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гриловани тиквички с тофу и сос от фенел
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Не сме сигурни каква е точно ролята на тофуто в тази рецепта, затова каним Севдалина да ни я приготви отново, за да разберем мистерията"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. средно големи
  • зехтин - 2 - 3 с.л. за намазване
  • рикота - 200 г
  • извара - 200 г
  • сол - на вкус
  • тофу - 1/2 пакетче
  • копър - 1/2 връзка
  • зехтин - 4 - 5 с.л. за плънката
  • чесън - 2 - 3 бр. пресовани скилидки
  • лешници - 100 г запечени стрити
  • зелен лук - перца за панделките *
  • за песто с копър
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 75 мл
  • пармезан - 50 г ситно настърган
  • сол
  • лешници - 50 г запечени
  • балсамико - аз прибавям няколко капки бял
  • За соса от фенел
  • вода - 500 мл или зеленчуков домашен бульон**
  • фенел - 1 бр. голяма глава
  • царевично брашно - 2 - 3 с.л.***
  • сол
  • сусам за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте тиквичките и изрежете краищата. Нарежете ги по дължина на ленти с дебелина 0.5 см. Намажете ги със зехтин, осолете ги и ги запечете на грил тиган. Оставете ги да изстинат.

През това време нарежете тофуто на тънки резенчета. Мариновайте в част от пестото, за да поеме ароматите за около 10-15 минути. Извадете го и отделете на страна.

Сложете върху всяка лента от тиквичка по 1 резенче от тофуто, добавете от плънката и завийте на рулце.

Привържете ги с панделка от перцата от лука.

Пестото приготвяме, като първо запечем лешниковите ядки /или други по избор/ във фурната. Лесно ги почиствам от люспата, като още топли ги поставям в ленена кърпа, с помощта на която претривам ядките.

Поставям продуктите в блендер и смилам до гладкост.

За соса:

Измиваме зеленчуците /картоф, морков, няколко корена от магданоз и фенела/ и ги сваряваме в 500 мл вода до омекване. Изваждаме фенела и го пасираме с част от бульона до гладкост. Сгъстяваме на слаб огън с царевичното нишесте и няколко капки зехтин. Посоляваме и по желание добавяме запечен сусам.

Съвети:

* Поставете перцата от лука в подсолена топла вода. Така стават еластични.

** Зеленчуковият бульон е от от 1 картоф, 1 морков и корени магданоз.

*** Вторият вариант на соса е да пасираме фенела с 250 мл от бульона и да сгъстим соса, като прибавим свареният картоф, зехтин и сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви!
26.05.2017 15:49
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Много са красиви:)
25.05.2017 16:39