Начин на приготвяне
Измиваме тиквичките, подсушаваме ги и ги режем на ленти. Намазваме ги със зехтин и ги запичаме на грил тиган.
След запичането ги посоляваме и оставяме настрана да се охладят.
От чесънa избираме по-едри глави, на които внимателно отстраняваме външната люспа и мустачките. Оставяме 2-3 слоя от обвивката, в която ще напълним хумуса. За тази цел правим разрез от едната страна и изваждаме скилидките.
Малко е пипкаво, но пък ефектът си заслужава.
Слагаме ги настрана, готови за пълнеж и сглобяване на предястието.
От отделените скилидки чесън използваме 10-12 бр., които запичаме на грил тигана.
Тези ароматни изкушения стриваме заедно със сиренето Фета, сол, зехтин и наситно нарязания копър.
Добавяме запечените сусамови семена и хумусът ни е готов.
За пестото използваме блендер, в който слагаме съставките и пасираме до хомогенна смес.
Сглобяваме предястието, като напълваме чесъна с хумуса и го обвиваме с парченце тиквичка.
Декорираме със стръкчета копър и заливаме с пестото.
Коментари
е правопропорционално на механичната обработка. Той е нестабилен като химично съединение и при термична обработка се разпада, като по този начин значително се променят вкусовите качества на зеленчука- мириса изчезва, а лютивината намалява. Неговият аромат ме връща в детството, когато моята баба започваше цели глави в камината. Всмуквахме скилидка по скилидка, а тя повтаряше, че заради него сме здрави и с добър апетит. Ха-ха, запазил се е, апетита!
Променете или заменете. Някои дори не понасят аромата му, но пък ние го обожаваме! Поздрави!