Начин на приготвяне
Готовият тортен блат се нарязва на кубчета, полива се с 2 с. л. от ликьора, се оставя кубчетата да се напоят и омекнат.
За крема:
В подходяща касерола се сипва млякото, добавя се ванилията и се загрява на тих огън до кипване.
В отделен съд около една минута се разбиват жълтъците със захарта до светъл пухкав крем. Прибавя се нишестето и се разбива до еднородна смес.
Тя се сипва в млякото, свалено от огъня и леко охладено. Тенджерката се връща на огъня и се загрява до кипване, като постоянно се разбърква. Сипва се останалият ликьор и се добавя маслото.
Маскарпонето се разбива с пудрата захар. На дъното на чашата /в моят случай/ се слага слой кубчета от тортения блат, слой ягоди и слой от леко охладения крем.
Повтаря се и чашите се покриват със свежо фолио. Слагат се в хладилника да се охлаждат два часа.
Преди поднасяне трайфълът се декорира с ягоди, лешници и листенца мента.
Мини ягодовият трайфъл с маскарпоне е готов.