Начин на приготвяне
Приготвя се шоколадовото тесто за тавичка с диаметър 20 см:
Приготвяне:
Поставете хартия за печене на дъното на форма (диаметър 20 см) и опънете ринга около нея. Остави настрана.
Пригответе шоколадовото тесто за блата: Нарежете шоколада. Оставете млякото да заври, веднага го отстранете от котлона и добавете нарязания шоколад, изчакайте около 1 минута и разбъркайте с бъркалка, докато всичко се разтопи. Оставете да изстине.
Смесете брашното, содата и какаото в купа. Остави настрана.
Отделете яйцата. Разбийте белтъците с 1 щипка сол на твърд сняг.
Разбийте мекото масло със захарта до кремообразна смес. Постепенно добавете жълтъците. След това разбъркайте киселото мляко и течния шоколад. Разбъркайте за кратко сместа от брашно в тестото на порции, докато всичко се смеси. След това добавете белтъците на части.
Изсипете тестото в подготвената форма и го изгладете.
Печете в предварително загрята фурна за около 60 минути на 180°C (горна и долна топлина). Проверете готовността с дървено шишче. Сладкишът брауни е готов, когато не остане тесто, полепнало по дървото, когато го пробиете).
Извадете шоколадовата торта от фурната, оставете я да престои във формата за около 10 минути, след това с помощта на нож я разхлабете от ръба на формата, извадете я и оставете да изстине върху решетка за торта.
Отрежете с нож издутината, която се е появила на кекса по време на печенето и го разрежете хоризонтално два пъти.
Смесете съставките за ягодовия крем.
Пригответе: Измийте ягодите, подсушете, отстранете листенцата и пасирайте със захарта. Смесете царевичното нишесте с половината от ягодовото пюре. Сложете останалата част от ягодовото пюре да заври. Добавете разбърканата ягодова смес. Оставете да заври при непрекъснато бъркане и гответе около 1 минута, като разбърквате, докато се образува пудинг. Свалете съда от котлона и го оставете да изстине, като разбърквате от време на време.
Пригответе крема с маскарпоне:
Разбийте добре охладеното маскарпоне със студената сметана до твърд крем. Накрая разбъркайте за кратко пудрата захар.
Поставете шоколадова основа върху тортена чиния и поръсете с ⅓ от сместа. Разпределете ⅓ от крема с маскарпоне и след това разпределете ½ от ягодовото желе отгоре, оставяйки около 1 см около ръба.
Поставете средната шоколадова основа отгоре и намажете брауни тортата с ½ струйка. Отгоре разпределете половината от останалия крем маскарпоне и останалото ягодово желе. Отгоре се поставя третата шоколадова основа и се напоява.
Намажете ягодовата торта изцяло с останалия крем с маскарпоне, като намажете тънко ръба на тортата, за да създадете ефект на „гола торта“. По избор може да покриете средата с ягодовия крем около 3 с.л.
Поставете празничната в хладилника за няколко часа (или цяла нощ). Насладете се на тази много вкусна торта с вашите гости и любими хора!
Забележки:
Всички съставки за тестото трябва да са със стайна температура, а за крема с маскарпоне (с изключение на пудрата захар)- с температура на хладилника.
* За версията на шоколадова брауни торта с маскарпоне и ягодов крем без алкохол просто вземете 150 мл подсладен черен чай.
** Първо, сложете замразените ягоди в купа и ги оставете да се размразят.