Начин на приготвяне
Оризът се измива и отцежда и се слага в тенджерка с две чашки вода на огъня. Разбърква се и щом водата изври, се залива с прясното мляко. Оризът се вари на тих огън, без капак, за около 15-20 мин. Разбърква се няколко пъти, а към края се прибавя захарта и ванилията и се вари още малко. Оттегля се от огъня и се оставя да поизстине.
За желето ягодите се измиват и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в малък съд на огъня с една кафена чаша вода, като се посипват с 2, а може и 3 лъжици захар, ако предпочитате повече сладко. Достатъчно е да се варят само 2 минути, колкото да се разтопи захарта. Ще се получи червен сок.
Добавя се ванилията и желатинът, който преди това е престоял да набъбне с 3-4 с.л. студена вода. Получения сок с парченца ягоди се разпределя по лъжици в 6 чаши. Чашите се слагат в хладилника да стегне желатиновата смес. След това във всяка чаша върху желето се разпределя охладеният ориз.
Украсата е по желание. Поръсете с канела или какао. Тук има и шоколадова завъртулка.
Разтопява се шоколадът на водна баня. Сипва се в малка фунийка, направена от хартия за печене, на която се отрязва връхчето.
Върху парче от хартията се рисуват някакви фигурки и се оставят да стегнат. Това може да се направи на по-ранен етап и когато се сервира, тогава да са готови шоколадовите фигурки.
Във всяка чаша сутляш сложете и по една ягода. Млякото с ориз и ягодово желе е страхотен десерт.
Източник: vkusnihrumki.blogspot