Начин на приготвяне
Кубчето мая се разтваря с малко брашно и захар. Изчаква се да шупне.
Брашното за питките се пресява.
Слагат се 3 яйца, 4 с. л. олио, 2 с. л. захар, щипка сол, 350 г кисело мляко, разредено със 150 мл хладка вода.
Тези продукти се омесват с маята и се добавя брашно, колкото поеме.
Тестото се оставя да втаса.
Когато втаса, се омесва наново и се разделя на топки с големина колкото мандарина.
С намазнени с олио ръце се разстилат на фитили.
Всеки от тях се връзва на възел, за да се оформи малка питка, както е показано на снимките /подобно на месенето на козунак/.
Питките се подреждат в намазнена тава на разстояние една от друга.
Намазват се с четка с разбит жълтък.
Втасват наново и се пекат във фурна до готовност.
Усуканите питки на баба са много вкусни.