Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Селските питки на баба

Селските питки на баба

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Селските питки на баба
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Баба казваше, че са вкусни, защото са замесени с любов. Сега знаем, че е била права"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • бира - 100 мл
  • вода - 250 мл топла
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагате маята, захарта и няколко лъжици брашно в топлата вода и изчаквате десетина минути да шупне. Изсипвате 2 чаши брашно и правите кладенче, в което изсипвате солта, олиото, шупналата мая и бирата.

Започвате да бъркате с вилица и постепенно досипвайте брашно, докато стане трудно да бъркате. Тогава вече започнете да месите. Ще получите страхотно, меко и ароматно тесто. Трябва да бъде меко като меката част на ухото ви.

След като го омесите добре, го оставяте в подходящ съд и го завивате, за да не изсъхне и да се получи коричка. Когато удвои обема си, слагате хартия за печене на тавичката, оформяте си питките и ги нареждате. Може и хлебче да направите, импровизирайте както желаете.

Това е тесто и може да развихрите въображението си. Оставяте питките да починат още 15 минути, включвате през това време фурната на 150 градуса да загрее, резвате на кръстче всяка питка с остър нож и мушкате във фурната. Усилвате на 180 градуса и печете до зачервяване.

Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато вашите питки се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре. Ще останете очаровани от рецептата - страхотна е!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна
Марияна
Много апетитно изглеждат хлебчетата.Много хубава коричка се е получила. Браво!Мазахте ли ги с жълтък?
04.06.2016 16:24
1
Покажи всички подкоментари