Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Кексчета с шоколад и череши

Кексчета с шоколад и череши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Кексчета с шоколад и череши
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Ето на това му се вика - черешката на ... кексчето"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г меко
  • шоколад - 150 г с високо съдържание на какао /използвах 50%/
  • сладко от череши - 200 г
  • кафява захар - 180 г фина
  • сол - щипка
  • яйца - 2 бр., размер L
  • брашно - 160 г
  • брашно от лешници - 50 г
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • канела - за засилване аромата на черешите - 1/2 к.л.
  • За глазурата
  • шоколад - 120 г /използвах млечен/
  • сметана - 100 мл
  • череши - 12 бр. гланцирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме черешките от сладкото /моите плодчета са цели/ на ситно.

Маслото се затопля до разтопяване в съд с дебело дъно. След разтопяването му се добавят парченцата шоколад. Разбърква се с дървена лъжица до леко омекване, маха се от котлона и продължава до получаване на хомогенна смес.

Добавят се сладкото от череши, захарта и яйцата. Добре се хомогенизира и най-накрая се добавят двата вида брашна, смесени със солта и набухвателя.

Приготвяме форма за мъфини с 12 гнезда и поставяме хартиените кошнички. Сместа се разпределя в хартиени чашки, поставени вече в гнездата за мъфини.

Фурната се загрява до 180 градуса. Пекат около 25-30 минути, след което се изваждат и охлаждат в тавата за около 10 минути. Оставят на скара до пълното им изстиване.

За глазурата: Сметаната и натрошеният шоколад се поставят в малка касерола на котлона, до завиране на сметаната.

След това се маха от огъня и се разбива /ръчно или с миксер/. Сместа трябва да се охлади и сгъсти.

Пълним я в пош с накрайник за розичка.

Аранжираме изстиналите кексчета с шоколадовата глазура. Декорираме с черешка и поднасяме с чаша капучино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: