Начин на приготвяне
Черешите се поставят в гевгир да се отцедят.
Брашното се пресява заедно със солта и ванилията.
8 белтъка се разбиват до плътност с 200 г от захарта. На тънка струйка се добавя олиото. Следва киселото мляко и накрая - брашното. Сместа се разбърква внимателно с шпатула.
Разделя се на две равни части. В първата част се добавя останалото 50 г брашно и натрошеният шоколад, а във втората - какаото.
Кръгла форма с размер 26 см се облепя с хартия за печене.
На дъното се поставя една лъжица от кафявата смес, върху нея - бяла смес и т.н. до свършване на тестото.
Отгоре се нареждат черешите.
Кексът Зебра се пече на 180 градуса 35 минути.
7-8 минути преди двуцветният сладкиш да се опече, се разбиват до плътност останалите 3 белтъка с останалата 100 г захар.
Сладкишът се изважда от фурната. Белтъчният крем се разстила върху топлия сладкиш и се връща отново във фурната.
Пече се още 15 минути на 160 градуса.
Охлажда се във формата и след това се изважда от нея. Доохлажда се на решетка сладкишът Зебра с череши и шоколад.
Да ви е сладко!
Коментари