Начин на приготвяне
Първо започвам с шоколадовия мус. Разделям жълтъците от белтъците. В подходяща купа разбиваме жълтъците на пухкава пяна с половината от захарта. Към тях обавяме рома и Бейлиса.
Шоколада разтопяваме на водна баня. Отстраняваме от огъня и при постоянно бъркане добавяме зехтина *.
В друга купа разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Много е важно приборите и съдът да бъдат сухи.
Към шоколадовата смес прибавяме първо жълтъците, като внимателно се разбъркваме със силиконова шпатула.
След това се слагат и белтъците, като разбъркваме внимателно. Шоколадовият мус е готов. С 1/3 от него пълним пош, отделяме настрана.
Приготвяме подходящи десертни чаши, които поставяме предварително в хладилника за 30 минути. Внимателно напълваме сместа в половината от наклонената чаша. Поставяме всяка чаша в купичка, прибирам в хладилник, докато мусът се охлади.
Следва ягодовият мус, като за целта накисваме желатина в малка част от прясното мляко, а останалото загряваме на котлона. Към него прибяме набъбналия желатин и разбъркваме до неговото разтваряне.
Разбиваме течната сметана заедно с малко пудра захар. Към тях добавяме кондензираното мляко и заквасената сметана. Опитваме сместа на вкус и ако не ви е достатъчно сладко прибавете малко пудра захар. Накрая следва прясното мляко с желатина и ванилията.
Почистваме и измиваме ягодите. Нарязваме ги на ситни зарчета. Обединяваме сместа заедно с битата сметана и парченцата ягоди. Много внимателно допълваме останалата половина от чашата.
По ръбчетата на чашата довършваме с шоколадовия мус, с помощта на пош, а в средата поставяме плодче ягода.
Прибираме десерта в хладилника.
Съвет: Докато работите с напълването на кремовете, старайте се да държите чашите за столчето, така топлината от ръцете ви няма да отпуска муса.
* Зехтинът е друга полезна съставка, която го прави лек, възхушен и не толкова тежък, ако беше със сметана, масло или друг тип пълномаслени продукти.
Коментари