Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците със захарта на сняг, а след това започваме да прибавяме един по един жълтъците, продължавайки да разбиваме. След това спираме миксера, и пресявайки постепенно брашното, бъркаме с дървена/силиконова шпатула, като се стремим сместа да поеме брашното, но да запази своята въздушност.
Покриваме тавичката с хартия за печене, леко намаслена, и разпределяме равномерно сместа за блата. Използвах квадратна тавичака с махащ се борд, с размери 26 х 26 см. Вие може да ползвате и по-голяма тава - и да направите сладкиша само на един пласт.
Печем блата в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 30 минути. След като е готов, оставям за кратко във фурната, за да не спадне. След като блатът е готов и охладен, го разполовяваме на две. Съвсем просто е - с голям нож, бавно и постепенно от всички страни, като внимателно вървим с малки разрези към средата.
Слагам единия пласт отново в тавичката, а отгоре разпределяме от сладкото от ягоди. Можете вместо сладко, да сиропирате с топло подсладено мляко. Захлупваме с другия пласт от блата.
Докато блатът се е пекъл, ние приготвяме пудинга, приготвен по следния начин. В подходящ съд слагаме почти цялото мляко (800 мл) на котлона заедно със захарта. В купичка изсипваме пудингите и прибавяме от заделеното, студено мляко. Разбъркваме с бъркалка, така че да стане на кашичка, без бучки. В чашка накисваме желатина в малко вода, за да набъбне.
Когато млякото тръгва да завира, прибавяме пудинговата смес и започваме да бъркаме, докато течността се сгъсти и стане на крем. Дърпаме от огъня, прибавяме желатина и маслото и разбъркваме още няколко пъти с телената бъркалка, докато се разтворят в крема. Ягодите нарязваме на парченца и добавяме към пудинговата смес, поръсваме с индийско орехче и разбъркваме.
Изсипваме крема върху блата във формата. Приберете в хладилник. Десертът е готов, но ако решите можете да гарнирате по следния начин.
Изсипвам един желатин с 6 с.л. вода в метална купа. Приготвяте кисела по указанията на опаковката. Оставяте да се охлади. Пасирате една-две шепи ягоди (количеството е Ваше решение). Прибавяте ги към кисела, изсипвате и набъбналия желатин. Разбърквате добре. Изсипвате върху вече стегналия сладкиш и отново прибирате в хладилник, най-добре за цяла нощ.