Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Липови сармички с пилешко и гъби

Липови сармички с пилешко и гъби

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Липови сармички с пилешко и гъби
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
05/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
35
"Може да сте опитвали всякакви сарми - но толкова ароматни, колкото нашите липови сармички, досега не сте вкусвали"

Необходими Продукти

  • листа от липа - 30 - 40 бр. млади
  • пилешко филе - 500 г
  • печурки - 200 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • чубрица - 2 щипки
  • копър - 3 - 4 стръка
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбират се млади листа от липа, които са най-хубави в издънките около дънера на дървото. Вземат се втория и третия лист, които са тънки и широки.

Лукът и морковът се нарязват на кубчета и се запържват заедно в загрято олио. Добавя се оризът, предварително измит и отцеден, след това и нарязаните на ситно гъби, на които преди това се обелва кожицата. Месото също се надребнява с нож и се прибавя, след което се разбърква.

Доматеното пюре се разрежда с една водна чаша вода и се залива, когато оризът стане прозрачен. Прибавят се подправките и се готви около 15 минути, докато се поеме водата.

Отделно в съд на огъня се кипва около един литър вода с щипка сол. Оттегля се и листата от липата се бланшират за много кратко време, като се потапят в горещата вода. Веднага се изваждат в друг съд със студена вода, защото много бързо омекват, след което се отцеждат.

Завиват се сармички с готовата плънка и се подреждат в плитка и широка тенджера. Отгоре се притискат с чиния и се заливат с едно канче вода. Слагат се на огъня и се варят около 15 минути.

Подправено кисело мляко с копър много добре освежава зелените липови сармички. Ако ви харесва, смачкайте и една скилидка чесън, отива им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: