Начин на приготвяне
Подбират се млади листа от липа, които са най-хубави в издънките около дънера на дървото. Вземат се втория и третия лист, които са тънки и широки.
Лукът и морковът се нарязват на кубчета и се запържват заедно в загрято олио. Добавя се оризът, предварително измит и отцеден, след това и нарязаните на ситно гъби, на които преди това се обелва кожицата. Месото също се надребнява с нож и се прибавя, след което се разбърква.
Доматеното пюре се разрежда с една водна чаша вода и се залива, когато оризът стане прозрачен. Прибавят се подправките и се готви около 15 минути, докато се поеме водата.
Отделно в съд на огъня се кипва около един литър вода с щипка сол. Оттегля се и листата от липата се бланшират за много кратко време, като се потапят в горещата вода. Веднага се изваждат в друг съд със студена вода, защото много бързо омекват, след което се отцеждат.
Завиват се сармички с готовата плънка и се подреждат в плитка и широка тенджера. Отгоре се притискат с чиния и се заливат с едно канче вода. Слагат се на огъня и се варят около 15 минути.
Подправено кисело мляко с копър много добре освежава зелените липови сармички. Ако ви харесва, смачкайте и една скилидка чесън, отива им.