Начин на приготвяне
В хладка вода начупете маята и добавете захарта. Покрийте и оставете да се активира. Направете кладенче в брашното и сложете олиото, киселото мляко, солта и шупналата мая.
Замесете меко, нелепнещо тесто. Прехвърлете го в навазнена купа, покрийте и оставете да удвои обема си. През това време пригответе плънката. Нарежете месото на много ситни късчета. Загрейте мазнината и го сложете да се пържи.
Щом леко се е позапържило добавете нарязаните стар лук и праза. Пържете до пълна готовност, като разбърквате периодично. Прибавете доматите, подправките и разбъркайте. Оставете да къкри за 2-3 минути и махнете от котлона.
Втасалото тесто разделете на две, като едната част да е по-голяма. Разточете два кръга с размер на тавата, която ще използвате, като единият трябва да е по-голям. Вземете по-големия и го поставете в намазнена и набрашнена форма.
Издърпайте тестото с пръсти да има и по борда на тавата. Аз използвах форма с диаметър 33 см. Отгоре изсипете равномерно охладената плънка. Поставете другия лист тесто и прехлупете тестото от стените за да затворите плънката. С помощта на вилица направете няколко дупчици.
Покрийте и оставете повторно да втаса. Намажете лучника с вода и го сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 35 минути!
Лучникът с късчета месо е много вкусен.