Начин на приготвяне
Запържвам в олио ситно нарязания лук и ориза /оризът трябва да стане „стъклен”/, след което добавям доматен сок, каймата и подправки на вкус, сол според солеността на зелето и бъркам докато се получи еднородна смес и каймата смени цвета си, след което свалям от огъня.
Свинското месо и сланината се нарязват на ситни късчета / аз ги режа на ивици с дължина около 3 см/. Внимателно се отделят зелевите листа от кочана и в зависимост от техния размер и размерът на предпочитаните сарми се разрязват на две или три.
От така приготвените продукти оформям средни сарми, които подреждам плътно в дълбок съд /тенджера/, на дъното на който се слага слой с дебелина около сантиметър едро нарязано зеле / вътрешната част на използваните зелки/.
След запълване на тенджерата притискам с порцеланова чиния, заливам със зелева чорба, разредена с вода, и поставям на котлона на тих огън за около 2.5 часа.
Заливката:
Запържва се брашното до златисто и се добавя прясното мляко и бульона, като постоянно се бърка до получаване на хомогенна смес. Вари се до получаване на желаната гъстота след което се застройва с яйцето и киселото мляко.
Коментари