Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Домашни сарми със кайма и късчета месо

Домашни сарми със кайма и късчета месо

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Домашни сарми със кайма и късчета месо
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
06/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
270 мин.
Порции
10
"Българинът не е българин, ако няма в къщи марково шише от уиски пълно с ракия и кутия от сладолед пълна със сарми . Да са ви сладки тези сармички със сланинка по стара българска рецепта"

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 1 кг
  • ориз - 1 кг
  • свинско месо - 0.5 кг
  • сланина - 1 парче маринована
  • лук - една средна глава
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол -
  • доматен сок - 200 мл
  • кисело зеле - външните листа на две средно големи зелки
  • олио
  • За заливката
  • брашно - 4 суп. лъжици
  • олио
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - половин кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържвам в олио ситно нарязания лук и ориза /оризът трябва да стане „стъклен”/, след което добавям доматен сок, каймата и подправки на вкус, сол според солеността на зелето и бъркам докато се получи еднородна смес и каймата смени цвета си, след което свалям от огъня.

Свинското месо и сланината се нарязват на ситни късчета / аз ги режа на ивици с дължина около 3 см/. Внимателно се отделят зелевите листа от кочана и в зависимост от техния размер и размерът на предпочитаните сарми се разрязват на две или три.

От така приготвените продукти оформям средни сарми, които подреждам плътно в дълбок съд /тенджера/, на дъното на който се слага слой с дебелина около сантиметър едро нарязано зеле / вътрешната част на използваните зелки/.

След запълване на тенджерата притискам с порцеланова чиния, заливам със зелева чорба, разредена с вода, и поставям на котлона на тих огън за около 2.5 часа.

Заливката:

Запържва се брашното до златисто и се добавя прясното мляко и бульона, като постоянно се бърка до получаване на хомогенна смес. Вари се до получаване на желаната гъстота след което се застройва с яйцето и киселото мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Зимно ястие което ни е любимо през студените дни.Както ги наредих приличат на Торта от сърми. :)
10.02.2016 13:56
1
Покажи всички подкоментари
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Любимо ястие, често го правя. Класика!
07.02.2016 13:22
1