Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми със сумак и ябълки

Лозови сарми със сумак и ябълки

МарияМария
Новак
1714923
Лозови сарми със сумак и ябълки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Всички говорят за нашите уникални плодови сарми. Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 45 броя малки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • ябълки - 1/2 ч.ч. сушени (нарязани на ситно)
  • вода - 2 л.
  • сумак - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 10 с.л.
  • зелен лук - 4 малки стръка
  • копър - 1 - 2 малки стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушаваме ситно нарязания зелен лук в олиото. След като омекне прибавяме ориза и ситно нарязаните сушени ябълки, заливаме с 2 ч.ч. вода и оставяме на огъня докато оризът поема водата.

След това добавяме сумака и солта и с готовата плънка започваме да навиваме малки сарми.

Подреждаме в глинен гювеч, като на дъното сме сложили няколко лозови листа. Между всеки ред сарми слагаме по стръкче копър.

Завиваме с няколко лозови листа и заливаме с вода. Гювечът се слага в студена фурна. Като първите 15 минути се пече на 150 градуса, а след това още 20 на 250 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: