Начин на приготвяне
Гъбите се измиват и нарязват на лентички. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Морковът се нарязва на колелца. Лукът се нарязва на ситно.
В загрято олио се запържва лукът. След това се добавя морковът и малко по-късно гъбите. Разбърква се всичко да поеме по малко от олиото и се затваря с капак. 1-2 минути по-късно се добавят и картофите, разбърква се и се затваря пак.
След няколко минути се добавя сол. Оставя се на слаб огън докато омекнат картофите, като от време на време се разбърква, за да не залепнат.
Доматите се нарязват на колелца и им се маха семето. Когато картофите са омекнали, се добавят чубрица и джоджен.
В тава се слага половината от сместа. Отгоре се нареждат плътно резенчета домати. Поръсва се с половината от магданоза. Слага се останалата част от сместа и отгоре ѝ отново домати. Поръсват се с галета и отгоре се пръсва малко олио на струйка.
Слага се да се пече на 170-180 градуса. Когато е почти готово, мусаката се изважда и се поръсва и останалия магданоз. Пече се още 5-10 минути.