Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Гъбена мусака с домати

Гъбена мусака с домати

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Гъбена мусака с домати
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
07/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Разкошна зеленчукова мусака, която ще впечатли дори любителите на пържолките"

Необходими Продукти

  • гъби - 500 г
  • картофи - 3 бр.
  • лук - 1 1/2 глава
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 кг
  • магданоз - 1 връзка нарязан на ситно
  • джоджен - сух
  • галета
  • сол
  • чубрица
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се измиват и нарязват на лентички. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Морковът се нарязва на колелца. Лукът се нарязва на ситно.

В загрято олио се запържва лукът. След това се добавя морковът и малко по-късно гъбите. Разбърква се всичко да поеме по малко от олиото и се затваря с капак. 1-2 минути по-късно се добавят и картофите, разбърква се и се затваря пак.

След няколко минути се добавя сол. Оставя се на слаб огън докато омекнат картофите, като от време на време се разбърква, за да не залепнат.

Доматите се нарязват на колелца и им се маха семето. Когато картофите са омекнали, се добавят чубрица и джоджен.

В тава се слага половината от сместа. Отгоре се нареждат плътно резенчета домати. Поръсва се с половината от магданоза. Слага се останалата част от сместа и отгоре ѝ отново домати. Поръсват се с галета и отгоре се пръсва малко олио на струйка.

Слага се да се пече на 170-180 градуса. Когато е почти готово, мусаката се изважда и се поръсва и останалия магданоз. Пече се още 5-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: