Начин на приготвяне
Топлото прясно мляко се смесва със захарта. Прибавя се маята и се оставя докато започне да кипи.
Разбиват се 1 яйце, 1 белтък, солта и олиото. Добавя се кипналата мая. Брашното се изсипва в тава.
В средата му се прави кладенче, в което постепенно се изсипва течната смес, като се бърка с лъжица.Щом брашното поеме цялата течност се замесва тесто.
То се набрашнява, прибира се в найлонова торбичка и се оставя да втаса за 1 нощ в хладилника. След като се извади се меси отново и се разделя на топчета, от които се разточват тънки кори.
Всяка кора се намазва със стопеното масло, поръсва се с натрошено сирене и разбитите яйца и се навива на руло. Рулата се усукват леко и се подреждат на спирала в намазана тава.
Баницата се намазва с останалия жълтък, разбит с малко вода или прясно мляко. Слагат се в студена фурна и се пекат до зачервяване на 160 градуса. Готовата въртеница не се покрива с кърпа и не се ръси с вода.
Коментари