Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплената вода заедно с лъжичка захар и малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато приготвяте останалите продукти.
Пресейте брашното със солта и направете кладенче. Домата обелете, настържете и го смесете с доматения концентрат. Чукнете яйцето и разделете белтъка от жълтъка.
В кладенчето сипете зехтина, киселото мляко, белтъка, доматите, босилека и шупналата мая. Замесете гладко тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо, тъй като много зависи от домата, който сте ползвали - има сочни сортове, които пускат повечко сок и други - по месести. Тестото трябва да е меко и приятно, но да не лепне по пръстите и по плота.
Месете поне 10-15 минути и след това разделете тестото на 5 части. Оформете кръгли питки и ги поставете в тава върху хартия за печене. Покрийте с домакинско фолио и отгоре с кърпа и оставете да втасат 1 час на топло.
Загрейте фурната на 190 градуса и намажете втасалите питките с разбития с няколко капки зехтин жълтък .Поръсете със едра сол и босилек и печете около 30 минути до приятен загар.
Щом извадите от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с чиста кърпа за 5-10 минути.
Сервирайте още топли в компания с любимо ястие! Да ви е сладко!