Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Компот»Компот от горски ягодки

Компот от горски ягодки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"В кухнята на кулинарната вълшебница, ухае на компот от горски ягоди"

Необходими Продукти

  • горски ягоди - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • минерална вода - 1 литър
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не мога да Ви опиша аромата, който се носи в кухнята, докато изчистя тези малки, ароматни плодчета от дръжки и листенца.

Поставям ги в гевгир и измивам под течаща струя вода или потапям няколко пъти гевгира в съд с вода.

Напълвам 1/3 от бурканите с тях. Приготвям сироп от водата и захарта и заливам плода до 1 см. от ръба на буркана, като разпределям течността по равно. Ако е необходимо добавете още вода.

Добавям по 1 ч.л. лимонов сок. Неговата функция е да запази цвета на ягодите при варенето. Стерилизирам 7 минути.

Съвет: Когато приготвяте сиропи и компоти, винаги използвайте минерална или изворна рода. съдържанието на хлор в чешмяната вода, разваля вкусовите качества на продуктите.

* Компотите от ягоди трябва да се консумират до 6-7 месеца от приготвянето им, защото семената на ягодите изпускат горчиво вещество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: