Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Ябълков сладкиш със заливка от белтъчен меренг

Ябълков сладкиш със заливка от белтъчен меренг

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ябълков сладкиш със заливка от белтъчен меренг
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Един десерт, с който ще блеснете А и се приготвя толкова лесно"

Необходими Продукти

  • масло - 113 г стайна температура
  • захар - 150 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • заквасена сметана - 60 г
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 лимон
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • ванилия - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • сол - 1/4 ч.л.
  • брашно - 250 г бяло
  • ТОПИНГ
  • ябълки - 5 бр. следна големина
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • канела - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Тортена форма с ринг - 24-26 см.

Ябълките се обелват и се нарязват на филийки около 3 мм. Поръсват се със сок от половин лимон, канелата и нишестето. Подхвърлят се в купата, за да не се смачкат, не се разбъркват с лъжица. Оставят се настрана.

В купа се комбинират брашното, бакпулверът, солта.

С миксер се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, след това сметаната, ванилията и лимоновата кора. Разбива се до пухкава смес.

Брашнената смес се прибавя към маслената на три пъти при непрекъснато разбиване. Тестото е тежко.

Сместа се изсипва във намаслената форма, заглажда се, а отгоре се изсипват ябълките, като леко се подрежда горният слой.

Ябълковият сладкиш се пече на 180 градуса за около 30-35 минути.

БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ:

Белтъците с миксер се разпенват и на порции се добавя захарта. Разбива се до пухкава и тежка смес. Белтъкът не бива да пада от бъркалките.

Изважда се горещият сладкиш от фурната и се залива с меренга. С обратна лъжица му се придава форма по желание. Отново се слага във горещата фурна само на горен реотан и по-висока скара и се запича за около 3 до 5 минути. Трябва да се следи за да не прегори, а да стане приятно кафеникав.

Охлажда се напълно и се реже на тортени парчета.

Ябълковият сладкиш със заливка от белтъчен меренг е много вкусен.

Забележка: Този сладкиш може да се направи с всякакъв вид плодове, кайсии, праскови, круши по желание, в зависимост от сезона. Ябълките са с прекрасна структура, но ако се харесват още по-меки, може предварително да се поставят на котлон с малко масло, захар и канела, за да се получат на крем.

Предпочитам ги по този начин, за да се усеща тяхната хрупкава структура. Разкошен летен сладкиш и чаша хубаво кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
40
30
20
11
Дай твоята оценка: