Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Тортена форма с ринг - 24-26 см.
Ябълките се обелват и се нарязват на филийки около 3 мм. Поръсват се със сок от половин лимон, канелата и нишестето. Подхвърлят се в купата, за да не се смачкат, не се разбъркват с лъжица. Оставят се настрана.
В купа се комбинират брашното, бакпулверът, солта.
С миксер се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, след това сметаната, ванилията и лимоновата кора. Разбива се до пухкава смес.
Брашнената смес се прибавя към маслената на три пъти при непрекъснато разбиване. Тестото е тежко.
Сместа се изсипва във намаслената форма, заглажда се, а отгоре се изсипват ябълките, като леко се подрежда горният слой.
Ябълковият сладкиш се пече на 180 градуса за около 30-35 минути.
БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ:
Белтъците с миксер се разпенват и на порции се добавя захарта. Разбива се до пухкава и тежка смес. Белтъкът не бива да пада от бъркалките.
Изважда се горещият сладкиш от фурната и се залива с меренга. С обратна лъжица му се придава форма по желание. Отново се слага във горещата фурна само на горен реотан и по-висока скара и се запича за около 3 до 5 минути. Трябва да се следи за да не прегори, а да стане приятно кафеникав.
Охлажда се напълно и се реже на тортени парчета.
Ябълковият сладкиш със заливка от белтъчен меренг е много вкусен.
Забележка: Този сладкиш може да се направи с всякакъв вид плодове, кайсии, праскови, круши по желание, в зависимост от сезона. Ябълките са с прекрасна структура, но ако се харесват още по-меки, може предварително да се поставят на котлон с малко масло, захар и канела, за да се получат на крем.
Предпочитам ги по този начин, за да се усеща тяхната хрупкава структура. Разкошен летен сладкиш и чаша хубаво кафе.