Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Торта ореховка с карамелизирано мляко

Торта ореховка с карамелизирано мляко

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Торта ореховка с карамелизирано мляко
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
17/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Искате ли торта? А сега вие ни питайте искаме ли торта ореховка с карамелизирано мляко"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 180 г
  • галета - 5 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • карамелизирано кондензирано мляко - 1 консерва (400 г)
  • сметана - 200 мл
  • за глазурата
  • сметана - 100 мл
  • натурален шоколад - 100 г
  • масло - 1 с.л.
  • за украса
  • ядки - карамелизирани или захаросани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтъците и белтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар, а в друг съд белтъците с останалата. Смиламе орехите и започваме да прибавяме към жълтъците на части от орехите и белтъчната смес като ги редуваме.

Тестото изсипваме в тортена форма покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса са около 20-25 минути до суха клечка. Оставяме готовия блат да се охлади напълно във фурната на отворена врата.

За крема разбъркваме карамелизираното мляко, разбиваме сметаната с миксер и ги смесваме, като бъркаме с лъжица или шпатула. Поставя охладения вече блат във формата, в която сме го пекли, отгоре добавяме крема и слагаме в хладилник за няколко часа да стегне.

За приготвянето на глазурата загряваме сметаната, шоколада и маслото (не трябва да завират) и бъркаме докато сместта се хомогенизира. Поливаме готовата орехова торта с леко охладената глазура и я украсяваме със захаросаните ядки.

Тортата ореховка с карамелизирано мляко е страхотна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: