Начин на приготвяне
Отделяме жълтъците и белтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар, а в друг съд белтъците с останалата. Смиламе орехите и започваме да прибавяме към жълтъците на части от орехите и белтъчната смес като ги редуваме.
Тестото изсипваме в тортена форма покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса са около 20-25 минути до суха клечка. Оставяме готовия блат да се охлади напълно във фурната на отворена врата.
За крема разбъркваме карамелизираното мляко, разбиваме сметаната с миксер и ги смесваме, като бъркаме с лъжица или шпатула. Поставя охладения вече блат във формата, в която сме го пекли, отгоре добавяме крема и слагаме в хладилник за няколко часа да стегне.
За приготвянето на глазурата загряваме сметаната, шоколада и маслото (не трябва да завират) и бъркаме докато сместта се хомогенизира. Поливаме готовата орехова торта с леко охладената глазура и я украсяваме със захаросаните ядки.
Тортата ореховка с карамелизирано мляко е страхотна.