Начин на приготвяне
Първо трябва да активирате маята, като я сложите в купичка със захарта, с лъжица я разтъркайте за да се втечни и разтопи. Сипете една кафена чашка топло мляко и отново разбъркайте, поръсете с пресято брашно и покрийте с чиния или кърпа.
Маята може да я активирате и на водна баня, като сложите в касерола да заври вода и отгоре поставите купичката, така много бързо се активира и трябва да я наблюдавате. за да не излезе навън.
Втората стъпка е да пресеете брашното и добавите солта. Разбийте единия жълтък с двата белтъка, прибавете киселото мляко, разбъркайте и после сипете останалото прясно мляко и олиото. Млечната смес и активираната мая изсипете в кладенчето, което сте направили в брашното и бъркайте с голяма лъжица, докато можете, след което замесете с ръце на набрашнен плот.
Колкото повече месите и оформяте на топка, така ще разберете дали трябва още брашно, ако е стегната и не се разлива значи тестото е готово, ако се отпуска значи е меко и трябва още брашно. Намажете готовото тесто с олио и върнете в купата, в която сте го месили, покрийте с фолио или кърпа и оставете да втаса. Трябва да получите тесто, което е 1220 грама.
Оформянето трябва да направите, като първо разделите тестото на три части. Голямата част при мен е 580 г, средната е 410 г, малката е 230 г. Голямата част тесто разделяте на 3 части всяка по 195 г, разточвате на 3 обли кори, като ги редите една върху друга и мажете с олио, без последната.
Разрязвате ги на 8 части без да стигате до края, всяко листо подвивате отдолу. На снимката се вижда как е оформена. От средната част тесто също оформяте три топки, всяка по 140 г, по същия начин ги разточвате и редите една върху друга, само се разрязват на отделни осем триъгълника. Всяко триъгълниче притискате по средата с дървено шишче и редите във сърцевината на питката.
От най-малката част тесто разточвате правоъгълна кора, която мажете с олио и навивате на руло, разрязвате на две части и усуквате. Може да отрежете краищата, ако са по тънки и да ги сложите в центъра на дъното, свийте усуканата част в центъра и поставете порцелановото листо, което предварително сте намазали отвън с олио. Сложете нещо тежко, за да не се навдигне при втасването на питката, може вода или боб.
Готовата питка покрийте и оставете да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса. Когато я извадете я сложете на решетка да изстине и намажете с масло за блясък.