Начин на приготвяне
В купа активирам маята с млякото, захарта и 2 лъжици брашно. Изчаквам около 15 минути през това време разбивам яйцата и останалото мляко.
Пресявам брашното, правя кладенче и изсипвам яйчената смес, после активираната мая. Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио.
Когато втаса, разделям втасалото тесто на две еднакви по големина части, всяка от тях на още 3. Разточвам всяка топка на малка кора и я намазвам обилно с масло.
Събирам на едно място 3 кори и навивам на руло. Получените две рула нарязвам на триъгълници. Подреждам ги в тава, а от краищата оформям средата.
След втасване мажа питката с разбит жълтък, прясно мляко и олио. Пека на 160 градуса в загрята фурна.
Декорацията на питката правя предварително като замесвам тесто от брашно - 170 г, вода - 100 мл, нишесте - 70 г и сол.
Разточвам кора и изрязвам с помощта на остър нож два лебеда. Изсушавам ги във фурна на 45 градуса.
Сватбената питка за захранване е готова.